cafe granota

Páginas: 5 (1021 palabras) Publicado: 29 de agosto de 2015
MARCOS ESQUINA
ALBERT BAGARIA
2NF

GUARDEU-VOS DE SOMIAR GENIVES ESDENTEGADES.


Guardeu-vos de somiar genives esdentegades va ser escrit per Jesús Moncada, nascut a Mequinensa l’1 de desembre de 1941 . Es conegut com un dels autors més importants del segle XX i va rebre diversos premis per la seva obra com el Premi ciutat de Barcelona o la Creu de Sant Jordi. La seva obra es centravageneralment en donar a conèixer la geografia, urbana i rural de Mequinensa i en la seva població.
El Café de la Granota ve ser escrit entre el 1980 i 1985 i publicat el 1985. Les narracions que conté no van ser escrites amb un caràcter unitari, però tenen bastant homogeneïtat, ja que totes estan basades en situacions d’ humor o ironia de el poble de Mequinensa. Guardeu-vos de somiar genives esdentegades esel últim dels 14 contes que componen aquesta obra. Es pot considerar un soliloqui.
El tema de fons d’aquest conte és explicar amb ironia la creença en les supersticions que tenien algunes persones del poble, i alhora criticar la sobreprotecció de les mares cap als fills.
"Guardeu-vos de somiar genives esdentegades" explica el que va ocórrer al matrimoni de la Gabriela Cabanelles i en Marcel·líMonegre, un matrimoni del poble de Mequinensa que al tindre el seu fill , el Carles, la seva relació es distancia ja que la mare el sobre protegeix pensant que patia una malaltia.
La Gabriela porta al seu fill a diversos metges de la zona sense trobar cap resposta que la convenci. Finalment decideix portar-lo a Lleida per tal de descobrir què li passa. Mentrestant, en Marcel·lí viatja a Tortosaper motius de feina i allà es troba amb la Paulina, una prostituta.
La persona que visita en Carlos a Lleida li diu a la Gabriela que el seu fill està maleït, que no té cura i que, quan tornin, la primera persona que li faci un petó al nen es qui li havia ficat el encanteri. A més a més, l'Adelaida (mare de la Gabriela), la nit abans de que tornessin somià que li queien els queixals i li sagnavenles genives, un mal presagi que anuncia que algú de la seva família morirà. Així doncs, a la tornada de la mare i el fill, la Gabriela, molt nerviosa, estava disposada a matar a qui li fes el primer petó a en Carlos amb una navalla. El conte acaba amb final obert ja que si que sabem que la Gabriela li clava la navalla a algú dels tres personatges que els estan esperant a la parada del bús (l’Adelaida, en Marcel·lí i la Carlota) però no sabem a qui .
Durant tota l’obra existeix un narrador extern omniscient, ja que es situa fora l’ obra,que sap tot dels personatges,tant les seves accions, com els seus sentiments o e seu passat. El narrador extern que no participa a la historia tot i que sí dona el seu punt de vista.

Com a la resta de contes, l’escenari principal de “guardeu-vos de somiargenives esdentegades” es la Vila de Mequinensa, però en aquesta darrera historia, també es fa referència a Lleida, Tortosa i al Torrent de Cinca.
L’acció se situa a la dècada dels anys 50 o 60 del segle passat. Aquest relat també es parla de la Guerra de Corea, fet que ens permet concretar més i situar el transcurs de l’obra entre els anys 1951 i 1953. Pel que fa al temps narratiu es tracta d’unahistòria que no respecta l’ordre cronològic, ja que compta amb salts en el temps, tant endavant com cap endarrere.
Els personatges més rellevants són:
Gabriela Cabanelles: Es la protagonista de l’obra. Es una dona petita i menuda, que pateix una obsessió pel seu fill al que des de molt petit ha sobre protegit a causa de la creença que tenia una malaltia. Questa sobreprotecció a fet que esdistancií molt del seu marit, en Marcel·lí. La Gabriela està disposada a fer qualsevol cosa per salvar el seu fill, fins i tot matar a algú.
Marcel·lí Monegre: Pare d’ en Carlos i marit de la Gabriela. Es el propietari d’ un vaixell que transporta carbó. Des de el naixement del seu fill ha sigut abandonat per la seva dona, fet que la fet recorre a una prostituta per satisfer els seus desitjos.
Carles...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El Cafè De La Granota
  • El Cafè de la Granota
  • Cafe Granota
  • CAFE DE LA GRANOTA
  • cafe de la granota
  • Cafè de la Granota
  • El Cafe De La Granota
  • EL CAFE DE LA GRANOTA

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS