cambrià

Páginas: 2 (264 palabras) Publicado: 8 de agosto de 2013
Cambrià
El Cambrià és un període geològic que va començar fa 542 milions d'anys, al final de l'eó Proterozoic, i va acabar fa 488 milions d'anys.
És el primer període delPaleozoic dins l'eó Fanerozoic. El Cambrià és el període més antic en les roques del qual hom troba nombrosos organismes multicel·lulars grans i distintivament fossilitzables,que són més complexos que les esponges o els medusoides. Durant aquest període, uns cinquanta grans grups d'organismes van aparèixer sobtadament, en molts casos senseprecursors evidents.
Les localitzacions més ben estudiades on s'han trobat parts toves fossilitzades d'organismes són els esquists de Burguess (Burgess Shale) a la ColúmbiaBritànica. Representen estrats del Cambrià mitjà i donen una gran informació sobre la diversitat animal primitiva. Faunes similars també s'han trobat en alguns altres llocs -mésnotablement en pissarres del Cambrià inferior a la província de Yunnan a la Xina (vegeu esquists de Maotianshan). S'ha identificat un bon nombre de faunes precambrianes ediacarianesdurant els últims 50 anys, però llurs relacions amb les formes cambrianes no són clares.
Actualment es pensa que els continents cambrians eren el resultat de la fragmentaciód'un supercontinent neoproterozoic anomenat Rodínia. Les aigües del període Cambrià semblen haver cobert molta superfície i haver estat someres. També es pensa que els climescambrians eren significativament més càlids que els de temps anteriors que havien experimentat edats glacials en la glaciació Varanger. La deriva continental durant el Cambriàpodria haver estat anormalment ràpida. Existeixen paleomapes que reconstrueixen la posició i els moviments dels continents durant el Cambrià (vegeu Enllaços Externs).
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Mio cid cambria secum
  • Arnolfo Di Cambrio

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS