CANÇONETA LEU E PLANA.

Páginas: 3 (673 palabras) Publicado: 12 de mayo de 2013
CANÇONETA LEU E PLANA.
Aquest poema pertany a Guillem de Berguedà. Que era el fill gran del Bescompte de Berguedà coneixem les seves dades biogràfiques gràcies a diverses fonts doumentals entreelles la seva vida que es recull en un cançoner i a partir de la seva obra lírica. Poseia el títol de Bescopmte de Burguedà entre d'altres. Era un noble que utilitzava la poesia com arma política i alservei dels seus interessos. Conserven 31 composicioons poètiques entre les quals destaquen sirventessos adreçats al Bisbe d'Urgell i a Ponç de Mataplana. En aquests sirventessos utilitza el sarcasme il'insult per atacar física com moralment als seus adversaris. La música que acompanyava aquestes peces era agafada d'altres canóns de l'època.
Com a génere és un sirventès adreçat amb la intencióclara de criticar al Noble. I ho fa donant la volta a les qualitats que defineixen la cavalleria. Parlarà de l'honor de lleieltat, de força física, de valentia i de la cortesia amb les dones.S'estructura en cobles formes per quintets que contenen set síl·labes. La rima és a,a,b,a,b que van seguits d'un apariat amb el guerrer amb forma de refrany.
L'estructura rítimica forma una cimposició queconté un refrany de manera que rimen entre si els versos masculins amb l'última paraula aguda o femenins amb l'última paraula plana.
Quant el contingut significatiu, l'autor inicia el poema acusant aMataplana de traidor i d'estafador, li diu mal guerrer ja que no es ferit en una batalla sinó que va perdre les dents sobre una pedra. Li diu que li manca la força física per poder sostenir l'arnès ique tampoc aguanta cap més. La seva deslleieltat amb els amics el fa ser una persona de la que no convé refiar-se ni de dia ni de nit.
A Guillem li cauen les dents, a algunes estrofes fa ús de laironia. Podem dir que la temàtica sel sirventès consisteix en aqust atac personal que fa cap a Ponç i li nega qualsevol virtut cavalleresca. Es burla del propi trobador però es retractarà de tot el que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • comentari de text de La Cançoneta Leu e Plana de Guillem de Berguedà
  • cançoneta lleu i plana
  • Cançoneta lleu e plana
  • Cançoneta lleu i plana
  • Cançoneta lleu i plana
  • CANSONETA LEU E PLANA
  • Comentario Cançoneta Lleu I Plana
  • "Cansoneta leu e plana" Guillem de Berguedà

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS