Cançoneta lleu i plana

Páginas: 4 (862 palabras) Publicado: 4 de enero de 2015
1-CONTEXTUALITZACIÓ
Aquest poema és de Guillem de Berguedà. Va néixer el 1138 i va morir el 1196. Guillem de Berguedà va ser un trobador del segle XII, és el trobador català del que en coneixem méstextos. Guillem de Berguedà era un senyor feudal de l'Edat Mitjana. El que es coneix d'ell o el que se sap d'ell és gràcies a les composicions que ha fet o també a través de documents de l'època.Era un home conflictiu i utilitzava la poesia per difamar els seus enemics,utilitzava la poesia com a arma per atacar els seua enemics. En aquest poema "ataca" al Marquès de Mataplana (Ponç deMataplana, un noble).
Cançoneta lleu i plana és un poema que el va escriure el 1172, ell tenia 34 anys. És un poema que pertany al gènere dels trobadors, el sirventès, un gènere de la poesia trobadorescacondicionat pel contingut, és una poesia moralitzadora, d'atac personal o propaganda política,etc.
2- ANÀLISI DEL CONTINGUT
El títol d'aquest poema és Cançoneta lleu i plana, i el sentit que té amb elpoema és perquè el llenguatge és pla, és a dir, que és entenedor.
La veu poètica del poema és el mateix autor, Guillem de Berguedà. Va dirigit a Ponç de Mataplana.
L'estructura del poema éscircular, ja que al final de cada estrofa es repeteixen dos versos, que són: " Ah, Marquès, Marquès, Marquès, tan d'engany farcit i obès!".
El poema es divideix en tres parts: la primera estrofa parla deque anirà el poema, la segona i tercera estrofes parlen sobre l'aparença física del Marquès de Mataplana i les dues últimes estrofes treu els aspectes negatius del Marquès.
A la primera estrofa Guillemde Berguedà ens fa una mena d'introducció per veure, més o menys, de que anirà el poema. Per que ens donem compte del que tractarà el poema.
La segona estrofa ens diu o ens informa que el Marquèsva perdre tres dents A Melgur, una localitat francesa, prop de Someries, una altra localitat situada a França, tot i que això no faria canviar res. A la tercera estrofa ens continua parlant sobre les...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Cançoneta lleu i plana
  • Comentario Cançoneta Lleu I Plana
  • Guillem de Berguedà. Cançoneta lleu i plana. Comentari.
  • Cançoneta lleu e plana
  • CANÇONETA LEU E PLANA.
  • Plan anual artes i
  • Plan de clase de ciencias i
  • Plan de Negocios Fase I

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS