Canvi climàtic

Páginas: 15 (3641 palabras) Publicado: 26 de abril de 2013
CIÈNCIES PEL MÓN CONTEMPORANI: QÜESTIONS SOBRE EL CANVI CLIMÀTIC
1. Explica perquè el canvi climàtic pot incrementar la productivitat dels boscos, dels conreus i dels sistemes aquàtics en algunes regions del món, però pot causar-ne una disminució en d’altres zones.
La degradació del sòl i la disminució de les precipitacions en uns ecosistemes, provocant etapes de sequeres extremes, iprecipitacions desmesurades en altres, que donaran lloc a inundacions en les regions més càlides, provocaran un canvi ineludible tant en els ecosistemes terrestres com en els aquàtics. Els boscos tendiran a cercar latituds més altes que els proporcionin l’aigua que necessiten i el diòxid de carboni necessari per a fer la fotosíntesi. Per altra banda, mentre que els ecosistemes de muntanya veuran minvada laseva productivitat a mesura que ens allunyem de l’equador, si l’augment de les temperatures de les aigües marines acabés modificant els corrents del planeta - els principals agents moderadors de les diferents àrees climàtiques de la terra – llacs i aqüífers augmentarien la seva productivitat, però a costa de pèrdua de la biodiversitat, proliferació d’espècies invasives i canvis en la distribuciódels sediments i nutrients que les aigües transporten. A continuació, el mateix passaria en els ecosistemes terrestres vinculats a les zones costaneres, i més tard a tots els ecosistemes dels continents. Les temperatures altes comportarien un alt índex d’evaporació de l’aigua dolça, causant sequeres extremes en les àrees més seques del món.
2. Explica perquè un augment de temperatura potincrementar el percentatge de població susceptible d’estar afectada per la malària del 45 al 60% de la població mundial.
L’augment de les temperatures modifica les temperatures de determinats ecosistemes del planeta i produeix la proliferació d’algunes espècies, com ara els mosquits, principals transmissors de la malària. En països en vies de desenvolupament, on la cura per a aquesta malaltia no estàdisponible en la majoria dels casos, l’expansió provocaria l’augment del percentatge mundial dels individus afectats, sobretot concentrats a l’Àfrica.
3. Quins són els gasos que tenen un major potencial d’escalfament de l’atmosfera? Explica en quins processos relacionats amb activitats humanes s’usen o intervenen.
Els gasos responsables de l’efecte hivernacle són el diòxid de carboni, el vapord’aigua, l’òxid nitrós, el metà, els CFCs i l’ozó troposfèric. L’ús de combustibles fòssils com a font d’energia en forma de combustibles és una de les activitats humanes que més contribueix a accentuar l’efecte hivernacle, però cal no oblidar que l’ús d’aerosols, pesticides, les activitats industrials o la tala d’arbres també hi contribueixen força.
4. Determina quin és el principal gas implicaten l’escalfament de l’atmosfera.
El gas que actua bloquejant radiacions més que cap altre és el CO2.
5. Situa el potencial d’escalfament que mostra el diòxid de carboni en el conjunt de gasos hivernacle i compara aquesta dada amb la seva aportació a l’escalfament de l’atmosfera. Com ho interpretes?
El diòxid de carboni és el gas amb major presència a l’atmosfera, malgrat que el seu nivellpotencial d’escalfament és mínim si es compara amb el d’altres gasos. Això vol dir que si s’arribés a disparar l’emissió dels gasos que realment actuen com a bloquejadors de les radiacions (CFCs sobretot) l’efecte hivernacle seria molt pitjor del que és ara. El potencial d’escalfament del CO2, en conclusió, és dels més baixos, però la seva presència és tan elevada que la quantitat compensa el baixpotencial.
6. Quines activitats són les principals causants de l’efecte hivernacle?
La majoria d’activitats que contribueixen a l’efecte hivernacle estan relacionats amb la industrialització i les activitats del sector secundari i primari, majoritàriament. La tala d’arbres per aconseguir terreny edificable o per conreus suposa una disminució dels éssers vegetals, responsables de la fotosíntesi...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Canvi climatic
  • Canvi climàtic
  • el canvi climatic
  • El canvi climàtic
  • Canvi climàtic
  • Canvi climatic
  • Canvi climàtic
  • Canvi climàtic.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS