Cap a una definició del mite

Páginas: 3 (519 palabras) Publicado: 15 de mayo de 2010
Cap a una definició del mite
«Un mite és un relat tradicional que fa referència a l’actuació memorable i exemplar d’uns personatges extraordinaris en un temps llunyà i fabulós».
Carlos GarcíaGual.
1.- Un mite és un relat: En grec, ‘mithos’ significa ‘paraula’ o ‘història’. Formalment consisteix en una narració compartida per un grup i que es repeteix en determinades ocasions especialmentsignificatives al llarg de l’any (festes, trobades grupals, etc). Com a relat el seu significat sovint és prou ambigu i fa necessària una interpretació o hermenèutica.
2.- Un mite és tradicional: si noés rememorat pel grup, si el col•lectiu deixa de considerar-lo significatiu, el mite decau i s’oblida. És el seu caràcter tradicional, anònim, ancestral, allò que el fa especialment digne de serrebut (escoltat o interpretat) en silenci. Actualment en la cultura bamama de l’Àfrica (Mali, Burkina), existeixen encara uns músics ambulants, anomenats ‘griots’ que amb l’ajuda d’un instrument de 21cordes (la ‘kora’) narren les tradicions i les genealogies familiars. Quelcom similar degué ser la recitació d’un mite.
3.- ... fa referència a l’actuació memorable: els mites no s’escrivien (a Grèciapotser fins el segle VIIè aC) i, per tant, depenien de la memòria a un doble nivell. D’una banda hi havia rapsodes, segurament professionals, que recordaven i interpretaven els mites. Però també hihavia un poble que volia sentir recitar de la manera més fidel possible, perquè això els acostava als seus orígens, a les seves seguretats existencials, etc.
4.- ... i exemplar: en el mite sovint esresumeix l’experiència de la tribu. A través de l’exemple s’aprèn una manera d’actuar i de posar-se en relació amb la natura, amb els altres humans o amb les divinitats. El mite és exemplar en lamesura que ofereix models de resposta a problemes humans. Per això és tan important que cap detall no es perdi, en la mesura que, en cada detall hi poden haver intuïcions significatives.
5.- ... d’uns...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Capa L Mite De La Velocidad
  • Eliade Mito y Realidad cap
  • Definici N Y L Mites De Enc A Libre
  • Mito capo
  • DEFINICI N DE MITO
  • Dos Mitos
  • DEFINICI N DECUENTO,FABULA Y MITOS
  • Definici n de las siete capas del modelo OSI y explicaci n de las funciones

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS