CAPACITATS FÍSIQUES BÀSIQUES

Páginas: 17 (4217 palabras) Publicado: 27 de febrero de 2014
EDUCACIÓ FÍSICA

CAPACITATS FÍSIQUES BÀSIQUES

1. CAPACITATS FÍSIQUES BÀSIQUES
1 .1. CONCEPTE DE CAPACITATS FÍSIQUES
Podem definir les capacitats físiques bàsiques com : "els factors que determinen la condició física de l'individu , que l'orienten cap a la realització d'una determinada activitat física i possibiliten el desenvolupament del seu potencial físic mitjançant el seuentrenament " - Álvarez del Villar .
Són condicionals per diverses raons :
a ) es desenvolupen mitjançant el procés de condicionament físic
b ) condicionen el rendiment esportiu
Aquestes capacitats es diuen que són bàsiques perquè són les components de les altres qualitats que s'anomenen resultants i perquè són el suport físic de les qualitats més complexes.

1.2 . CLASSIFICACIÓ DE LES CAPACITATSFÍSIQUES
Molts autors d'èpoques passades han esmentat en els seus tractats o llibres les capacitats físiques . Dins d'aquestes capacitats físiques la majoria dels dividien en : exercicis de força , de velocitat , de resistència , de destresa, etc. i fins i tot van arribar a esmentar altres qualitats com : l'equilibri , l'habilitat , la flexibilitat , l'agilitat , etc . Un dels autors va serGundlack ( 1968 el qual classifica les capacitats físiques en :
• Capacitats condicionals : que vénen determinades pels processos energètics i metabòlics de rendiment de la musculatura voluntària : força , velocitat , resistència .
• Capacitats intermèdies : flexibilitat , reacció motriu simple , etc.
• Capacitats coordinatives: , que vénen determinades pels processos de direcció del sistemanerviós central : equilibri , agilitat , coordinació , etc .
En l'actualitat la majoria dels autors coincideixen a denominar capacitats físiques bàsiques a la resistència , força , velocitat i la flexibilitat , no incloent en aquesta classificació a la coordinació causa que entraria a formar part de les capacitats psicomotores o coordinatives .
Cal tenir en compte que s'ha de veure l'home / dona comun tot i per això qualsevol acte motor que faci és el resultat de la participació conjunta de totes les capacitats que posseeix l'individu .
Diferents circumstàncies es donen en els fenòmens fisiològics que recolzen aquestes capacitats. Mentre que la força , la resistència , la velocitat i la flexibilitat recauen fonamentalment sobre l'acció muscular , metabòlica i cardiovascular , la coordinacióho fa sobre procés de control motor ( sistema nerviós ) , el que no vol dir que no estiguin perfectament interrelacions i siguin inseparables .
1.3. TIPUS DE CAPACITATS FÍSIQUES
CAPACITATS FÍSICO-MOTRIUS ( Condicionals )  Resistència, Força, Velocitat, Flexibilitat
LA FORÇA
El tema de la Força va estretament lligat amb el sistema muscular.
Totes les activitats físico-esportivesrequereixen certs nivells de força, els quals s’aconsegueixen gràcies a l’aparell locomotor ( sistema muscular ), i al sistema de direcció ( sistema nerviós central ) que envia les ordres per l’acció dels mateixos. Els nivells més elevats de Força s’aconsegueixen entre els 20 i 30 anys.
DEFINICIÓ: “Capacitat neuromuscular d’un múscul o grup muscular de generar tensió muscular sota condicionsespecífiques ( sota les característiques d’un context determinat ).”
Tradicionalment la força s’havia identificat com la capacitat física que ens permet mantenir, vèncer o oposar-se a una resistència externa. Avui, en l’actualitat amb les noves tendències a aquesta definició clàssica s’hi ha inclòs 2 conceptes teòrics que l’amplien i la perfeccionen. Aquests dos conceptes nous són:
Tensió muscular: és elgrau o intensitat amb la que un múscul o grup muscular realitza la contracció. En el nostre cos tenim alguns músculs que són més tònics ( és a dir tenen gran capacitat per generar altes tensions, sobretot quan s’ha de superar alguna gran resistència ); d’altres músculs que són més fàscics ( és a dir que generen tensions més petites ); d’altres que són més explosius ( és a dir són músculs...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Capacitats Físiques
  • Cualitats fisiques basiques
  • Capacités Fisiques basiques
  • Capacitats físiques
  • qualitats físiques bàsiques
  • qualitats fisiques basiques
  • Qualitats Fisiques Basiques
  • les capacitats

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS