Capoeira

Páginas: 4 (780 palabras) Publicado: 28 de febrero de 2012
FUNCIONAMENT DE LA RODA

Des de sempre, la capoeira es practica en rodaes, que són per dir-ho "lluites amistoses sense contacte", encara que no sempre ha de ser així.
Els practicants formen uncercle tancat format per capoeiristas i músics, que porten el ritme i intensitat del "joc" ("jogo") on es mostra l'aragonesa ("mandinga").
A la roda hi ha 2 capoeristas en un moment determinat: doscapoeiristes jugant i la resta en espera de substituir a un d'aquests dos anteriors.
Durant la roda, els capoeiristes que observen el joc es limiten a cantar i tocar les palmes per donar mésenergia a la mateixa.
Cal assenyalar que sempre en entrar al jogo un ha d'estar col • locat als peus del berimbao.3

La mida mínima de la roda és un cercle d'uns 3 metres de diàmetre.
Encara quenormalment són majors, arribant a aconseguir els 10 metres.
El ritme tocat amb el berimbau assenyala la velocitat del jogo en la roda.
Els tocs del berimbau determinen el tipus de joc que es va aexecutar.
En funció de l'escola o grup, es tocaran uns ritmes o altres (Banguela, Sao Bento Gran, Iuna, Angola, Sao Bento Pequeno, ...).


Normalment no es donen cops però es fingeixen o mostren,encara que depèn directament del ritme que portin els berimbaus.
En alguns ritmes els cops es marquen però no es completen mentre que en altres (ex., São Bento Gran dóna Regional) és permès elcontacte i els jugadors poden tocar-se, colpejar i enderrocar, arribant en ocasions a jocs bastant violents.
Els 'jogos' lents són més suaus, menys impressionants per als espectadors ocasionals. Lamúsica ràpida permet cobrar impuls circular, el que és la clau per guanyar aire en la roda.

Noteu, però, que és el toc específic interpretat pel berimbau, sense importar la seva velocitat, el que dictael tipus de 'jogo'.

L'educació en valors juga un paper important en Capoeira i els millors professors s'esforcen per inculcar Respeito (Respecte), Responsabilidade (Responsibilitat), Segurança...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Capoeira
  • capoeira
  • Capoeira
  • Capoeira
  • Capoeira
  • Capoeira
  • capoeira
  • Capoeira

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS