Caracterítiques de l'ordenament jurídic comunitari

Páginas: 4 (824 palabras) Publicado: 19 de diciembre de 2010
LLIÇO 12: Les característiques de l'ordenament jurídic comunitari
Autonomia del dret comunitari europeu
Quan diem que és un ordenament jurídic diferent del dret internacional estem dient elsegüent: quan parlem de dret internacional fem referència a tractats, fonts, costums.. aquí estem davant d'un dret on la base del qual, on el fonament jurídic del dret de la UE són uns tractats constitutius:els tractats fundacionals ( tractat internacional creat per 27 estats).
A partir d'aquí el propi tractat fundacional estableixen mecanismes propis i específics de creació de normes i aquestsrequereixen NO la participació dels estats membres sinó la participació de les institucions dels òrgans previstos en la UE ( consell, parlament o comissió)
Qui verifica i estableix si aquest dret creatper les institucions de la UE està o no d'acord amb el tractat fundacional: és el Tribunal de Justícia UE, que és l'únic òrgan capaç d'establir si una directiva compleix el tractat fundacional.També és autònom en el sentit de que, qui controla i verifica si aquest dret propi creat per les institucions de la UE és o no d'acord amb el tractat fundacional, és un òrgan propi de la mateixaorganització: el Tribunal de justícia UE ( únic que pot decidir si una directiva o reglament segueix el tractat fundacional)
Enumeració i relació de les fonts normatives
1. Tractats fundacionals creatsper Estats membres UE
2. Dret derivat: són actes que han estat adoptats per les institucions de la UE mitjançant el mecanisme específic, i que complementa als tractats fundacionals. ( reglaments,directives..)
3. Tractats internacionals creats per la UE. Dret internacional: acords internacionals que celebra la UE amb tercers Estats. Aquests acords són aprovats pel consell i formen part del'ordenament jurídic de la unió europea.
4. Principis Generals: hi ha diferents tipus
a. un dels ordenaments jurídics interns ( més procedimentals)
b. estructurals de la UE
La...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Introducció a l'ordenament jurídic
  • juridicismo juridico
  • Norma Juridic
  • Règim Jurídic De La Comunicació Pac1
  • comunitaria
  • comunitaria
  • Clasificacion De Normas Juridicad
  • Comunitaria

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS