carlos ruiz zafon

Páginas: 5 (1032 palabras) Publicado: 12 de noviembre de 2014
Carlos Ruiz Zafón (Barcelona, 25 de setembre de 1964) és un escriptor català en castellà. Viu a la ciutat californiana de Los Angeles des de 1993, on es va dedicar uns anys a escriure guions de cinema al mateix temps que desenvolupava la seva carrera com a novel·lista.

La seva primera novel·la per a adults, L'ombra del vent, va ser un gran èxit de vendes, aclamada com una de les gransrevelacions literàries dels últims temps. Aquesta novel·la s'ha traduït al català i a més de 36 idiomes, ha venut cinc milions d'exemplars en tot el món i ha obtingut nombrosos premis internacionals.

La literatura de Carlos Ruiz Zafón es caracteritza per un estil molt elaborat amb gran influència de la narrativa audiovisual, una estètica gòtica i expressionista i la combinació de molts elementsnarratius en un registre tècnicament perfecte. Aquesta tècnica impecable i un extraordinari domini del llenguatge i de l'estructura narrativa li permet combinar elements dispars, des de la tradicional novel·la del segle XIX a una ocupació impactant d'imatges i teixidures de gran força sensorial. Ruiz Zafón és així mateix un gran creador de personatges, la qual cosa unit al seu expert domini de la tensiói la construcció narratives li permet articular trames d'extraordinària complexitat amb una simplicitat i facilitat enganyoses.

Carlos Ruiz Zafón és també pianista i compositor.[1]


Carlos Ruiz Zafón -que diu que "sempre havia sabut que volia ser escriptor des que tenia 5 o 6 anys " 2 - es va educar en el col·legi dels jesuïtes de Sant Ignasi de Sarrià, després es va matricular en Ciènciesde la Informació i ja en el primer any li va sorgir una oferta per treballar en el món de la publicitat. Va arribar a ser director creatiu d'una important agència de Barcelona fins que el 1992 va decidir abandonar la publicitat per consagrar-se a la literatura. Diu no saber a què es deu la seva vocació tan primerenca, però recorda que, tot i que en la seva família no hi ha cap tradició literària(la seva mare era mestressa de casa), per al seu pare, un reeixit agent d'assegurances, "el món de la lectura i dels llibres era molt important ". Va començar amb literatura juvenil : la seva primera novel·la, El príncep de la boira, la va publicar en 1993 i va ser un èxit : va obtenir el premi Edebé. Carlos Ruiz Zafón, que des de petit havia sentit fascinació pel cinema i Los Angeles, va usar elsdiners del guardó per complir el seu somni i va partir als Estats Units, on es va radicar; hi va passar els primers anys escrivint guions alhora que continuava traient noves novel·les. Les tres següents també van estar dedicades a lectors joves : El palau de la mitjanit (1994), Les llums de setembre (1995) (aquestes, amb la seva primera novel·la, formen la La trilogia de la boira que posteriormentserien publicades en un sol volum) i Marina. La consagració com a escriptor supervendes vi al gener de 2002, amb la publicació de la seva primera novel·la ' per a adults ', L'ombra del vent, que Ruiz Zafón va presentar al premi Fernando Lara 2000. Encara que aquest el va guanyar Ángeles Caso amb Un llarg silenci, Ruiz Zafón va quedar finalista i Editorial Planeta va decidir publicar-la ainsistència de Terenci Moix, que va ser un dels membres del jurat d'aquell concurs literari. Traduïda a nombrosos idiomes, la novel·la, la introducció a Espanya va ser en un principi difícil i lenta, s'ha convertit en una de les espanyoles més venudes al món, amb més de 10 milions d'exemplars.3 Malgrat les nombroses ofertes que ha rebut, l'escriptor s'ha negat a autoritzar que la novel·la sigui portada ala pantalla. Diu no necessitar els diners que això li donaria, que considera que seria gairebé com una " traïció " fer d'ella una pel·lícula i que, d'altra banda, creu "que és impossible fer una millor pel·lícula que la que un va a veure quan comenci a llegir la novel·la ", per això " seria redundant, irrellevant i totalment innecessari ". La segona novel·la ' per a adults ' El joc de l'àngel,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Marina-Carlos Ruiz Zafón
  • CARLOS RUIZ ZAFON
  • Carlos Ruiz Zafón
  • "Marina" de carlos ruiz zafón
  • Carlos ruiz zafón
  • Biografia carlos ruiz zafon
  • MARINA de Carlos Ruiz Zafon
  • carlos ruiz zafon

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS