Carteles De La Guerra Civil Española

Páginas: 10 (2369 palabras) Publicado: 8 de diciembre de 2012
CARTELLS DE LA GUERRA CIVIL ESPANYOLA
Durant la Guerra Civil Espanyola hi va haver una enorme difusió de la ideologia d'un i altre bàndol a través dels cartells. En ells s'expressaven els seus objectius polítics, problemes, odis, aspiracions i creences.
Molts artistes en aquesta època van posar la seva inventiva i talent al servei del bàndol al qual, voluntàriament o no, havien de servir. Nonomés el govern es comunicava d'aquesta manera amb el poble (en gran part analfabet), també els sindicats i les diverses organitzacions polítiques van aprofitar aquest mitjà per llançar les seves idees i les seves consignes. Tot això va donar lloc a una explosió de creativitat i art.
REPUBLICANS:
La Guerra Civil Espanyola recolliria l'herència propagandística de la Primera Guerra Mundial i de laRevolució Russa i al costat d'aquests esdeveniments influiria en la propaganda de la Segona Guerra Mundial. No només va ser la cartellera l'element difusor de la propaganda, tindríem també el cinema, la ràdio, les grans desfilades i actes commemoratius, la premsa escrita, etc.
Hi ha elements clarament diferenciadors entre la propaganda del bàndol nacional i la propaganda del bàndol republicà. A laprimera hi ha una clara influència del clergat, l'exèrcit i del partit únic, el seu model propagandístic venia de la mà de la Itàlia de Mussolini i de l'Alemanya de Hitler.
Quant a la propaganda republicana, estava controlada pel govern de la Segona República, tenia certs trets que la s'aparellaven amb la propaganda de la Revolució Russa, si bé els nostres cartells eren més imaginatius ioriginals.
Segons avançava el conflicte, apareix en certa manera la desmoralització en el bàndol republicà, 1938 no és un bon any per al cartellisme en aquest bàndol i això es reflecteix en els cartells, les tropes tenen la moral per terra per l'avanç de les tropes nacionals, molts tallers abans en zona republicana ara estan en zona nacional o han tancat, també hi ha falta de materials, tintes, paperetc. D'aquesta manera, el cartellisme de la República encara vigorós al principi va ser decaient al mateix temps que es perdia terreny i finalment va llanguir al mateix ritme que la derrota.
NACIONALS:
El desenvolupament del cartellisme vindria, com no podia ser d'altra manera, mitjançant la creació de cartells de curses de braus o festes populars, gràcies a ells es va assolir un bon nivell deproducció ja que totes les ciutats importants comptaven amb un taller per a la fabricació de els mateixos.
L'activitat artística que es va produir en aquesta època va ser una cosa extraordinària. L'art va superar les seves pròpies fronteres i es va disposar a informar les masses, a prendre partit i a actuar com a mitjà de propaganda. És un art eminentment clar, informador i realista, de manerasenzilla intentava transmetre unes idees al major nombre de persones possibles.
Igual que els capitells medievals informaven als fidels sobre els rudiments de la Fe, els cartells informaven al poble, moltes vegades analfabet, sobre què devien pensar, com havien d'actuar, què havien de defensar. A part del cartell realista, també trobem el cartell satíric on mostra en clau d'humor a les principalsfigures de l'època o satiritza les idees de l'enemic representades mitjançant personatges.
El cartell va deixar marca en la gent del carrer pel seu missatge directe, per les seves imatges impactants, pel seu contingut artístic i simbòlic, més que qualsevol altra propaganda, va arribar fàcilment a les ments de tots independentment del nivell cultural, del pagès al comerciant, del polític al militar,l'analfabet al universitari, a tots ells es va dirigir i tots ells ho van comprendre.
ART I PROPAGANDA POLÍTICA A LA GUERRA CIVIL ESPANYOLA:
Amb l'arribada de la Primera Guerra Mundial i la posterior Revolució Russa, el cartellisme entra de ple en la propaganda política, destacant el cartellisme aliat i el revolucionari rus. A més, el cartellisme comercial es desenvolupa enormement en aquest...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Carteles De Propaganda Política Durante La Guerra Civil Española
  • Análisis cartel Guerra Civil
  • Análisis de un cartel de la Guerra Civil
  • Práctica de un cartel de la guerra civil
  • El cartelismo en la guerra civil
  • Guerra civil española: una guerra sin fundamentos
  • Historiador de la guerra civil española
  • Guerra Civil Española

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS