Casallops

Páginas: 15 (3505 palabras) Publicado: 25 de septiembre de 2012
3- SITUACIÓ GEOGRÀFICA

La plana del Baix Ter es troba el NE de Catalunya, a la comarca gironina del Baix Empordà, just en el centre de la Costa Brava. En els terrenys de l’interior els límits morfològics de la plana queden indeterminats en l’horitzontalitat característica del paisatge empordanès. Al Nord de Cinc Claus la Plana del Baix Ter s’uneix a la plana del Fluvià i la Muga, al Sud deFonolleres a la plana del Daró i a l’Oest de Colomers a les terres baixes del riu Ter. Els límits costaners s’estenen entorn del Massís de Begur i el del Montgrí (concretament des de la punta Espinuda de Begur fins el Molinet o punta guixera de l’Estartit). Aquest territori es divideix en dos parts pel riu Ter , a la part nord constituïda per Torroella i l’Estartit hi trobem les llacunes delTer Vell i la Pletera , les quals inclouen “La Bassa del Frare Ramon” i les llacunes artificials. El Ter Vell i la Pletera juntament amb la riba del Ter (pròxima a la desembocadura) han constituït les zones de mostreig d’aquest treball.
Encara que no inclosa en el meu treball cal esmentar també la part sud, constituïda pels municipis de Pals i Begur, on trobem espais naturals com les basses d’enColl o els arrossars de Pals.
3.1 ELS AIGUAMOLLS DE BAIX TER.
Els aiguamolls del Baix Ter són un conjunt de zones humides que ocupen la plana deltaica del riu Ter , situats al litoral de la platja de l’Estartit, als peus del Montgrí. Són ecosistemes que resulten de la interacció entre terra, mar i aigua dolça; una interacció que dóna lloc a ambients molt diversos i de gran valor ecològic.
ElTer Vell:
Trobem les llacunes del Ter Vell situades al final del cordo de dunes litorals. Limitats al nord amb el municipi de l’Estartit, al sud la urbanització dels Griells (més enllà les llacunes de la Pletera ), a l’est trobem la platja gran de l’Estartit , finalment a l’oest la llacuna del Ter Vell s’uneix als camps de conreu de la zona. La llacuna del Ter Vell constituïda per unes 5 basses,te una superfície d’inundació de 25 ha , que inclou 5ha de platja .
La llacuna del Ter Vell és fruit de l’antiga desembocadura del riu( la qual desemboca actualment a uns 2,5 Km més al sud) desviada a mitjans del segle XIX .Actualment arriben o desemboquen al Ter Vell les pluges dels vessants del Montgrí que es recullen pel rec vell i els canals de regadiu que al mateix temps drena tots elscamps de cultiu al sud del Montgrí. El buidatge del ter vell es dona directament cap al mar a traves de la platja per un canal de desguàs. Durant el s.XX la llacuna va rebre una gran quantitat de matèria orgànica i productes químics provinents de l’agricultura i aigües de clavegueram . El 2002 es va instal·lar un sistema que recull les aigües de regadiu i les desvia cap a la closa del mas d’enColl on son depurades pels microorganismes que es troben entre la vegetació aquàtica o semi aquàtica .
Llacunes de la Pletera:
Es una antiga zona de maresma d’uns 300m d’amplada i de més d’1 Km de longitud, actualment dessecada hi ha dos llacunes.
La primera anomenada “Bassa del Frare Ramon”, es troba a la part més meridional i les seves dimensions són d’uns 200 metres de llargada i entre uns20 i 30 metres d’amplada. Aquesta llacuna és un antic braç del Ter aïllat per la construcció de la mota i manté una comunicació natural amb el mar.
La segona llacuna de la Pletera es troba al sud del Ter Vell , situada a pocs metres de la platja darrera el cordó de dunes litorals. Es una llacuna de caràcter artificial creada en els darrers anys pel projecte “LIFE EMYSTER” amb intenció derecuperar un mínim de 10 ha d’ espais inundables i mulladius temporals als voltants del Ter Vell. Aquesta bassa també ha estat creada per la recuperació del Fartet en la zona el Baix Ter.
El riu ter i la seva desembocadura:
El Ter és un riu de Catalunya que neix a Ulldeter al Pirineu a uns 2.400 metres d'altitud, al peu d'un antic circ glacial delimitat per cims relativament propers als 3.000...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS