CATA

Páginas: 8 (1781 palabras) Publicado: 14 de abril de 2015
PRELUDI DE TRASPÀS
- ‘’Traspàs” fa referència a la imminent mort de l’àvia.
-El relat s’explica el patiment que sent aquesta davant la seva mort.  Ningú sap perquè fins que la tia Ramona, que sempre ho sap tot, se’n recorda que feia temps l’avi havia plantat una figuera al pati sense el consentiment de l’àvia. Aquesta mai va oblidar-ho i quan ell va morir la va tallar sense pensar-s’ho. Peraquesta raó  tenia por de morir perquè sabia que el seu marit feia 15 anys que l’esperava a l’altra banda per demanar-li comptes.
-Els personatges principals serien l’àvia, la tia Ramona i l’avi. L’àvia és la protagonista del conte, i està espantada perquè està a punt de morir. La tia Ramona és la germana de l’avi, té molta memòria, gràcies a ella se’n recorden del que va passar el dia que l’avi vadecidir plantar la figuera i saben perquè l'àvia té por a la mort. L’avi Joaquim era un home tossut i el marit de l'àvia i treballava a la mina.

-Temes: mort i por relacionades. La por a la mort no és altra cosa que la preocupació o el temor d’enfrontar-se a les conseqüències dels nostres actes. Hem de pensar-nos-ho dues vegades perquè més tard podríem penedir-nos.   
-Oncle Orestes, tia Teresa,tia Carme (germana de l’avi), senyor honorat, l’apotecari.
ELS DELFINS
-Els delfins són aquells que hereten un càrrec important, terme especialment utilitzat en la monarquia francesa.
La història té lloc a un poble on cada cop que hi havia un enterrament la gent es barallava per ser la primera persona a donar el condol a la família. En Miquel, ha estat l’encarregat d’aquesta feina tot i que no ambel beneplàcit de tothom.

En Miquel està molt satisfet de la feina que fa, per tant, creu que ningú podria fer-la millor que ell i aquesta és la seva màxima preocupació. Al protagonista d’aquest conte el preocupa que quan ell sigui l’enterrat hagi algú que sigui capaç de fer la seva feina tan bé com ho faria ell, tot i que té tres candidats no creu que siguin capaços de fer-ho mai tan bé com ell.- Constantí Cirera i la seva vídua la Carme a més dels tres possibles substituts d’en Miquel que són en Joan Campells (adroguer), en Joaquim Coloma (ferreter) i en Pere Cistella (llaüter).
-Temps d’un dia aprox. I un temps extern no definit. Espai en una església.
UN ENIGMA I SET TRICORNIS
   - Un enigma i set tricornis té com a referència a l’àrbitre pirata de la temporada del 60 i els settricornis als set destinats a la vila.
-         Tema: Primer parlen sobre els guàrdies civils que estaven destinats a la vila. Després parlen de la Salomé, la cotorra del poble, que va haver d’exiliar-se obligada pels vilatans. Posteriorment parlen de l’inici de la història que té com a protagonista un àrbitre pirata que simulava el xiulet de l’àrbitre real en les accions de perill de l’equip rival.L’àrbitre pirata se sent culpable dels seus fets i es confessa al mossèn de la vila. Aquest, fanàtic de l’equip, li diu que no ho pot deixar ara que l’equip es juga en l’últim partit el descens de categoria. El mossèn li confessa al narrador de la història qui era l’àrbitre pirata. Al final del capítol es pregunta si era el sergent comandant de post de la vila.
-         Personatges: CristòfolVallcorna (cronista), Mossèn Silvestre (mossèn del poble), Epifiano Torrijos “la Broca” (primer guàrdia), Don Hermógenes Martínez (sergent comandant del post i àrbitre pirata).
-         Temps: La història està posteriorment als fets que van ocorreguts als anys 60.
-         Espai: El capítol transcorre al poble de la Mequinensa entre el cafè de la Granota, el camp de futbol, la rectoria i ca laMarieta Peris.

L’ASSASSINAT DEL ROGER ACKROYD

-Es situa a finals dels anys 50 a la vil·la de Mequinensa, concretament a casa d’en Damià, el protagonista, al despatx del seu amic Sebastià i a la plaça. El conte es desenvolupa en 2 dies; una nit i el matí del dia següent.
-El tema principal d’aquest capítol és com pot arribar el fanatisme a la violència. Un aficionat a les novel·les...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Cate
  • cata
  • Cater
  • Cato
  • Cata
  • Cata
  • cata
  • CAT

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS