Catabolisme

Páginas: 6 (1361 palabras) Publicado: 17 de septiembre de 2014
T2 CATABOLISME
BIOMOLÈCULES ORGÀNIQUES AMB FUNCIÓ ENERGÈTICA
Animals constituïts bàsicament per aigua, proteïnes i lípids. Tenen més importància els glúcids i els lípids. Constitució desigual perquè:
Cèl·lules contenen molta aigua i els espais intercel·lulars també
Músculs, tendons i part dels ossos són de proteïna
Reserves energètiques són de lípids, ja que proporcionen més del dobled’energia que els glúcids o proteïnes. (9’5 Kcal/g)
Els glúcids són necessaris perquè són les biomolècules que més fàcilment degraden les cèl·lules per obtenir energia i no generen productes tòxics, com passa amb les proteïnes i amb els lípids. (4’3 Kcal/g) EL MÉS IMPORTANT ÉS LA GLUCOSA
GLÚCIDS COM A FONT D’E:
El més important es la GLUCOSA. 2 α-glucosa = MALTOSA; centenars de MALTOSES=AMILOSA IAMILOPECTINA (vegetals) GLICOGEN (animals).
AMILOSA + AMILOPECTINA = MIDÓ (es trenca amb enzims salivals i/o intestinals i això dóna glucosa que va a la sang i a les reserves, i al fetge es trona a construir el glicogen).
* Unió entre monosacàridsENLLAÇ O-GLICOSÍDIC
A la CEL·LULOSA (paret vegetal/fibra de l’aliment) també hi ha glucosa. NO podem fer servir la cel·lulosa perquè és β-glucosa i nopodem trencar aquests enllaços. En canvi els remugadors si ho poden trencar, pq tenen uns bacteris a l’estomac que ho poden fer.
Si necessitem energia ràpida utilitzarem els glúcids, tot i que els lípids tenen més energia, no s’utilitzen aquest com a forma ràpida perquè costen més de mobilitzar i són més pesats.
La BASE de l’alimentació en totes les cultures és el MIDÓ (Àsia=arròs; AmèricaN=patates; Amèrica S=blat de moro; Europa=pasta + pa + cereals; Àfrica=mill (mijo))
LÍPIDS COM A FONT D’E:
Reserva energètica. Més utilitzats, acilglicèrids. A aquest tipus de lípid pertanyen els olis vegetals i els greixos animals.
Els lípids donen més energia que els glúcids perquè els lípids estan constituïts bàsicament per carboni + hidrogen, mentre que glúcids i proteïnes tenen molt d’O. Elnombre d’enllaços que s’han de trencar els lípids per formar CO2 és més gran i per tant en oxidar-los s’allibera més E.


CONCEPTE DE CATABOLISME
Finalitat Obtenir E
- Molècules grans es van fent més petites(algunes són residus d’excreció)
- Energia alliberada es emmagatzemada en ATP necessari x l’activitat cel·lular.
- Molt similar en tots els organismes tant autòtrofs com heteròtrofs.PRODUCCIÓ D’E EN EL CATABOLISME:
Allibera energia perquè l’energia lliure de les substàncies inicials (reactius) és més gran que l’energia lliure de les molèc. resultants (productes). Trenca enllaços (perquè l’energia està en aquests)
L’energia es treu dels e- que primer es troben molt lluny del nucli i en el producte final molt a prop. L’energia s’obté per oxidacióun e- passa d’una molèc a unaaltre.
Perd e-oxida; Guanya e-redueix

REACCIONS CATABÒLIQUES=REACCIONS REDOX
Les reaccions catabòliques són reaccions de transferència d’electrons. Aquestes reaccions són d’oxidació-reducció o rx redox.
Sempre que hi ha una substància que s’oxida, que perd electrons (glucosa) es perquè hi ha una substància que els accepta, que es redueix, l’O. La substància que provoca que una altra perdielectrons, que s’oxidi s’anomena agent oxidant (=oxigen). La substància que provoca el guany d’electrons, que es redueixi, es l’agent reductor (=glucosa).

TIPUS DE CATABOLISME
CATABOLISME PER RESPIRACIÓ:
Les reaccions catabòliques per respiració són diferents segons la naturalesa dels substrats. Podem distingir la dels glúcids, lípids, proteïnes i àcids nucleics.
En la cèl·lula eucoriota laGLICÒLISI es duu a terme en el CITOSOL, i la respiració, en els MITOCONDRIS. La primera etapa de la respiració, el CICLE DE KREBS, es realitza en al MATRIU MITOCONDRIAL, i la segona etapa, en la MEMBRANA DE LES CRESTES MITOCONDRIALS.
En al cèl·lula procariota, tant la GLICÒLISI com el CICLE DE KREBS es duen a terme al CITOSOL, i el transport d’electrons en al cadena respiratòria, en al seva...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Catabolisme vegà
  • Catabolisme
  • catabolisme
  • catabolisme
  • Catabolisme de la sacarosa amb llevats
  • Catabolisme glucids
  • catabolisme glucidos
  • Catabolisme de fermentacio

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS