Català IMPRIMIR

Páginas: 10 (2466 palabras) Publicado: 29 de octubre de 2015
INTRODUCCIÓ A LA LITERATURA MEDIEVAL:
La literatura Medieval va començar a l’edat mitjana, i va donar final a la caiguda de Constantinoble. La llengua catalana va ser començada a parlar al s. IX, la llengua catalana no va tindre una aparició sobtada , sinó que va anant apareixent al llarg del temps. El català és un dialecte que prové del llatí. Els dialectes principals i mes coneguts són: Elgallec, el portuguès, el castellà, el català, l’occità (aranès), el francès, l’italià, i el romanès que era el quemes es feia servir.
EL medievals no sabien que parlaven una altra llengua a la que escrivien, a aquest “llengua” que parlaven era una llengua coneguda com a “llengua vulgar”. La literatura en llengua catalana va donar inici al s.XII. durant l’Edat mitjana, la única llengua ques’estudiava era el llatí. Entre el s.IX i s.XII és concentren petits fragment o paraules escrites en català, gracies a aquests fragments que hi conservem hem pogut saber que existia el català.
2980690760730El primer gènere escrit, està escrit en vers, en aquella època n’hi havia dos generes que hi destacaven de vers: Aquests dos eren la poesia i la èpica. La majoria de textos antics són èpica. En català,indirectament s’han conservat fragment que van ser passat a prosa com la Crònica de Ramon Muntaner.

La poesia dels s.XII i s.XIII estan escrits per uns autors anomenats trobadors , els trobadors el que feien es que escrivien i cantaven els versos . Els poetes eren els que escrivien en llatí. Avui en dia els més coneguts eren els que escrivien en llengua vulgar. Més endavant se’ls comença aanomenar poetes. Desprès hi havia els juglars , que eren imprescindibles ja que son qui els transmetien
Com era i que era el llibre a l’edat mitjana ?
El llibre és un invent medieval. A l’edat mitjana son inventats els còdex. Això facilita la lectura. La major part de les lectures eren en veu alta degut a que casi tothom era analfabet i no tenia cap mena d’estudis. El principal material del còdexera el pergamí que es va inventar i fer servir a partir del s.XIV. Era un material car, però resistent i aprofitable, nomes podien dispondre d’ells la gent amb prestigi i amb diners. El tipus de text que va ser esborrat en el pergamí, avui en dia es pot llegir. Aquest fet s’anomena Palimpsest. Els llibres eren tan cars degut a que aquests s’escrivien a mà, i això també vol dir que en circulavenmolt pocs. Els Còdex eren com llibretes en blanc. Els encarregats de copiar el llibre eren els monjos del monestirs a canvi de diners. Per escriure esborranys s’utilitzaven taules de cera.
La obra dels trobadors es conserven gràcies als cançoners, que eren qui passaven per escrit tots els poemes i que eren apresos pels trobadors.
Tenir un llibre en aquella època era un fet extraordinari.Sense els joglars la literatura no s’hagués arribat a distribuir. Més endavant els llibres començaven a popularitzar-se i els trobadors començaven a aparèixer. La major part del trobadors són persones amb poder.
La majoria dels poemes eren dedicats a dones casades amb altres. Midons es una paraula que vol dir meus dominus (senyor) per referir-se a una dona. Tot estava tret de la relació deBisellatge.
EL 50% de les seves històries eren d’amor però l’altre 50% era sirventes.
En aquella època l’arma de foc no existeix, per “matar” al teu enemic, per això la poesia era increïblement destructible. Per passar una muralla del castell era molt difícil però amb la poesia això era més fàcil, ja que en canvi de matar, podies arribar a crear una espècie de trauma psicològic cap al teu enemic.Guillem de Berguedà:
Va ser un trobador i senyor feudal, fill del vescomte de Berguedà. La seva obra conservada i més coneguda consta de trenta-un poemes en occità que segueixen de forma reeixida l'estil trobadoresc provençal. Predominen els sirventesos, plens de sarcasme i crueltat, dedicats amb malevolència a personalitats destacades de la seva època, com el vescomte Ramon Folc de Cardona, a...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • català
  • Catalan
  • Català
  • Catalán
  • catala
  • Català
  • Catalan
  • català

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS