català

Páginas: 2 (394 palabras) Publicado: 19 de noviembre de 2013


ELS MOVIMENTS D'AVANTGUARDA

CUBISME

Va néixer com a escola pictòrica cap a l'any 1907 . El literari comença el 1913 amb el poeta francès Guillaume Apollinaire, que comença a crearcal·ligrames i a divulgar-los. El cal·ligrama combina la literatura i la plàstica: el text és presentat sota una imatge visual que suggereix el tema del poema o bé s'hi relaciona. És la forma més genuïna de lapoesia cubista. La tècnica del collage, practicat pels pintors cubistes, també trobà una resposta en la poesia. El collage poètic incorpora al text frases de procedència diversa.

FUTURISME

Vanéixer el 1909 amb un manifest de l'escriptor italià Marinetti. Els futuristes van ser els primers artistes de la civilització tecnològica. Propugna un art i una cultura totalment deslligats delpassat i projectats vers el futur. Exalta l'instint pur i la intuïció, l'audàcia , el perill , la violència física i verbal, la lluita i la guerra, la velocitat , l'esport , la civilització mecànica.Pelque fa a l'estil , es caracteritza per l'us dels vers lliures, per aconseguir dinamisme i rapidesa verbal.

DADAISME
Fou fundat a Zuric el 1916 pel poeta romanès Tristan Tzara. Adoptaren una actitudrebel contra la raó , la moral i la religió , que eren, segons ells, els culpables de l'absurda guerra de 1914-1918. La seva actitud ,contrària a la lògica, als convencionalismes socials i estètics ial sentit comú, els portà a propugna l'allliberament de la fantasia de l'individu on l'atzar , l'absurd i la ironia ocupaven un lloc destacat.

SURREALISME
Sorgí a París el 1924 amb un manifestdel poeta André Breton. Propugnava l'alliberament del subconscient i l'exploració del món dels somnis. Suposa l'aplicació dels mètodes de la psiconàlisi(freud) a la creació artística. Segons ells hi hauna realitat que tenim reprimida en el subconscient , a cauda dels tabús , la moral social , la educació...
el mitjà per descobrir l'automatisme psíquic són l'escriptura automàtica, la narració...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Catalan
  • Català
  • Catalán
  • catala
  • Català
  • Catalan
  • català
  • Català

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS