Català

Páginas: 73 (18190 palabras) Publicado: 18 de enero de 2013
PANORAMA DE LA LITERATURA CATALANA

Àlex Broch, Isidor Cònsul, Vicenç Llorca


Primera edició: desembre de 1997
Segona edició: novembre de 1998

© Àlex Broch, Isidor Cònsul, Vicenç Llorca
© d’aquesta edició: Generalitat de Catalunya
Departament de Cultura
Institució de les Lletres Catalanes
Portal de Santa Madrona 6-8
08001 Barcelona

Maquetació i edició: Víctor Igual,S.L.

ISBN: 84-393-4401-5
Dipòsit legal: B-21.711-98
Imprès a Grup 3, S.A.





1 ÍNDEX



Introducció, per Jordi Sarsanedas

De la literatura medieval al Romanticisme, per Isidor Cònsul


La primera meitat del segle XX, per Vicenç Llorca


Literatura contemporània a partir de 1960, per Àlex Broch i Isidor Cònsul


INTRODUCCIÓ


Si voldríem que la producció literàriade la nostra terra i de la nostra gent sigui coneguda més amplament i més escaientment que no ho és, i si prenem alguna iniciativa —com la redacció d’aquest llibre— per aconseguir algun resultat en aquest sentit, volem creure que en això no hi ha res que no s’inspiri en el convenciment que el conjunt d’obra escrita que voldríem contribuir a posar a l’abast d’un públic més ample, nou cada dia, bémereix l’atenció que per a ella busquem i demanem.

Ens hi anima la convicció que oferim al lector estranger, perquè acceptant de conèixer-los se n’enriqueixi, els escrits d’algunes personalitats indiscutiblement de primer ordre com, per exemple, Ausiàs March; això, pel que fa al passat. Algú pot trobar que, a la història de les nostres lletres, hi manca, perquè també hi fos seguit un patró prouconegut, uns brillants poemes èpics inicials. Hi tenim, però, l’incomparable gegant liminar que és Ramon Llull! D’aleshores ençà, amb alts i baixos, certament amb algun estiatge severíssim, s’ha mantingut una continuïtat que arriba als nostres dies amb obres per a les quals —per a algunes de les quals, és clar— postulem, convençuts que no cometem cap impertinència, que l’interès i la qualitatsiguin, si s’escau, ratificats per l’atenció crítica d’amics estrangers. I ens permetem de fer observar que la producció que presenten en aquest llibre els tres autors és ben bé la de la gent de totes les terres de la nostra parla: si Llull era mallorquí, si Ausiàs March era valencià, també entre els noms d’ara mateix valencians i illencs són nombrosos.

Sé que els autors, professors i crítics enexercici, plenament qualificats, han preparat aquest opuscle amb l’ambició que sigui útil. Que llur esperança es compleixi.

Jordi Sarsanedas
Degà de la Institució de les Lletres Catalanes (1988-1999)

DE LA LITERATURA MEDIEVAL AL ROMANTICISME

Els inicis

Com en la majoria de les llengües romàniques —el castellà, el francès, el portuguès o l’italià— les primeres mostres escrites en catalàsón de la baixa edat mitjana i, entre els documents de cert gruix, hi ha dos textos de la segona meitat del segle XII: un fragment traduït del Forum iudicum visigot i les Homilies d’Organyà. Si els posem en paral·lel amb els primers escrits d’altres llengües romàniques, la seva importància és similar a les Glosas silenses i Glosas emilianenses de la llengua castellana o els famosos Sermentsd’Estrasburg de la francesa. A banda, hi ha mots catalans i frases arromançades en textos llatins de la primera meitat del segle XII, ja sigui per error d’uns escrivans amb poc domini del llatí o perquè, conscientment, volien fer-se entenedors als lectors més corrents. Tot i això, el primer esclat literari prengué, a Catalunya, les formes de la poesia trobadoresca.

Els trobadors

Culta i refinada, laliteratura provençal es desenvolupà entre els segles XII i XIII a la meitat sud de la geografia francesa actual i va influir de manera poderosa les cultures veïnes del nord d’Itàlia i Catalunya. Per terres italianes generà el «Dolce Stil Nuovo» que és a la base de la lírica de Dante i Petrarca. A Catalunya endegà una tradició que durà fins al segle XIV i donà poetes d’estricta singularitat com...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Catalan
  • Català
  • Catalán
  • catala
  • Català
  • Catalan
  • català
  • Català

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS