Catalán

Páginas: 8 (1808 palabras) Publicado: 30 de noviembre de 2014
GUIÓ D’ESTUDI PER A LA UNITAT 2. LLENGUA CATALANA  I LITERATURA QUART ESO

1. Quins van ser els renovadors del teatre de final del segle XIX? Henrik Ibsen i Maurice Maeterlink. Explica tot el que sàpigues.
Henrik Ibsen és considerat el dramaturg noruec més important i un dels autors que ha influït més en la dramatúrgia moderna.
Va ser el creador del teatre de les idees, en el que l'autors'interessava pels problemes socials del seu temps i els convertia en tema de debat: en les seves obres qüestionava els fonaments de la societat burgesa. En les seves obres feia servir tècniques naturalistes. Obres més importants: “Casa de nines”, “Espectres” i “Un enemic del poble”.
Maurice Maeterlink va néixer a Bèlgica, va ser un poeta, dramaturg i assagista. El seu teatre era de tipussimbolista-decadentista, en qual es destacava més l'atmosfera que no pas l'acció. Aquest autor solia presentar una obsessió per la mort i la desgràcia. Obres més importants: “La intrusa”, “La vida de les abelles” i “L'ocell blau”.
2. Quines van ser les tres influències que va rebre  el teatre modernista? Cita-les i explica-les. Indica també els autors que pertanyen a cadascuna d’aquestes tendènciesteatrals.
Les tres influències que va rebre aquest teatre van ser el teatre simbolista, el teatre d'idees i el Wagnerisme.
El teatre simbolista va irrompre a Catalunya amb l'estrena de “La intrusa” (Maeterlink), en el marc de la Segona Festa Modernista de Sitges. Els autors més destacats van ser Santiago Rusiñol i Adrià Gual.
El teatre d'idees és un teatre que va estar influït per l'obra d'Ibsen iel regeneracionisme. Presentava conflictes clarament identificables i tenia un caràcter rebel i individualista. Es presentava el conflicte de l'artista amb una societat estancada incapaç de progressar. Entre els autors d'aquest teatre destaquen Jaume Brossa i Joan Puig i Ferreter.
El Wagnerisme fa referència a la influència del compositor alemany Richard Wagner en els autors catalans. Wagnerrepresentava l'encarnació de l'artista total. L'any 1897 es va estrenar l'òpera “La fada”, inspirada en la concepció wagneriana de l'òpera.
3. Santiago Rusiñol: per què va ser un dels personatges més imporants del Modernisme?
Va ser un teòric del Modernisme molt important perquè va ser un dels promotors de les Festes Modernistes de Sitges i va fer unes quantes col·laboracions amb l'Avenç. A mésencarnava l'ideal modernista de l'época, compaginava la literatura amb la pintura.
4. La producción teatral de Rusiñol es pot agrupar en tres blocs. Quins són aquets blocs i quines obres pertanyen a cada bloc?
S'agrupaves en obres curtes, drames, i comèdies, farses, sainets i vodevils.
Les obres curtes solien presentar el conflicte de l'artista amb la societat. Una de les obres importants va ser“L'alegria que passa”.
En els drames, Santiago Rusiñol recorria a estratègies com la polèmica, la denúncia, el costumisme i el sentimentalisme per tal d'atraure al públic. En aquest bloc es pot destacar l'obra “L'héroe”.
En el bloc de comèdies, farses, sainets i vodevils s'hi va volcar bastant i va aconseguir una popularitat destacable. Una de les obres importants va ser “Els Jocs Florals deCanprosa”.
5. L’auca del Senyor Esteve: qui és l’autor i què s’hi tracta?
L'Auca del senyor Esteve és l'obra més coneguda de Santiago Rusiñol, primer la va publicar com a novel·la i després la va adaptar a teatre.
Aquesta obra descriu la història d'una família propietària d'una botiga l'hereu de la qual vol ser artista. Aquest fet, que recorda una experiència vital de l'artista, provoca unenfrontament familiar en el qual la burgesia queda retratada com a classe preocupada exclusivament pels diners i sense sensibilitat per l'art i la creativitat artística.
6. Adrià Gual: Aspectes biogràfics, influències que rep i obres.
Adrià Gual va néixer a Barcelona i va ser el fundador d'una agrupació dramàtica, el Teatre Íntim, i el director d'una escola de teatre.
L'obra de Gual va rebre...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Catalan
  • Català
  • Catalán
  • catala
  • Català
  • Catalan
  • català
  • Català

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS