catala

Páginas: 7 (1713 palabras) Publicado: 5 de mayo de 2013
1) Els personatges opinen que Ramon Llull era un escriptor de pensament, desenvolupa una obra originalitat extraordinària, un curiós universal que s’interessava per tot, i que tenia una força de voluntat immensa que anava a la contra de tothom perquè no l’entenien. M’ha sorprès que als trenta-un anys va viure una experiència trasbalsadora que conferí un gir radical a la seva vida: l'anomenada«conversió», esdevinguda arran de l'aparició cinc vegades de Crist crucificat. I que d’ençà d’aquesta experiència deixes la seva vida, que semblava plàcida i tranquil•

2)Tirant lo Blanc va ser escrita a partir de 1460 i publicada per primera vegada l’any 1490.
El seu autor va ser un cavaller que provenia de la petita noblesa valenciana anomenat Joanot Martorell però que per desgracia va morirdeixant l’obra inacabada. Qui la va continuar i finalitzar va ser el cavaller Martí Joan de Galba del qual alguns rebutgen qualsevol participació a la novel•la i l’adjudiquen integrament a Joanot.
La primera part te lloc a Anglaterra i apareixen el cavaller Guillem de Varoic com a ermità i que després es troba amb el Tirant i intercanvien opinions entre d’altres coses sobre el codi d’honor delscavallers i sobre les festes a la casa reial ( lloc d’on provenia Tirant)Apareix Diafebus com a cosí de Tirant narrant els jocs de palau i unes disputes amb dos cavallers, Kivieleison Muntalbà que l’avergonyirà i el deixarà morir, i la batalla de l’Alà, que és una batalla ferotge.
La segona part te origen a Sicília i a l’ illa de Rodes on Tirant compra una galera per socórrer als Sicilians del’assetjament dels turcs, cosa que acaba fent i amb honors.
En aquesta part apareix Felip, infant de França que s’embarca a l’aventura amb el Tirant i l’infanta del regne, Ricomana la qual acaba esposant-se amb Felip després d’un sense fí de proves d’amor.
En aquesta ocasió torna a sortir victoriós tot i que el duc de Macedònia l’intenta deixar de traïdor, fet que desprès s’esclareix.
Enaquesta part Tirant s’enamora de Carmesina, filla de l’emperador de Constantinoble i que per culpa de la donzella Plaerdemavida, en Tirant pensa que Carmesina li fa el salt i marxa molt enfadat i decebut.
També apareixen el rei Artús i la seva.
germana Morgana amb motiu festiu dels ambaixadors dels infidels.
Succeeix tot un entramat d’amors, falsedats i manipulacions que finalitza amb una tempestaportant la galera d’en Tirant a les costes d’ Àfrica.
El pròxim capítol te lloc a Àfrica i en Tirant és empresonat pel Cabdillo de los Cabdillos i posteriorment alliberat pel mateix per ajudar a derrotar al seu enemic, el rei Escariano, que rapta a la seva filla per casar-se amb ella i proclama la guerra a Cabdillo.
En Tirant surt airós de la batalla i no només venç a Escariano, sinó que somet totl’exèrcit musulmà al cristianisme.
L’última part de la novel•la te lloc a Grècia en la que Tirant torna a casa per tornar a fer fora els turcs. Aconsegueix fer-ho però intentant exterminar els últims nuclis de resistència, cau malalt i mor no abans sense deixar testament i una carta per la seva amada Carmesina.
El tram final és un drama ja que mor l’emperador al saber la noticia i tambéCarmesina per perdre al seu amat i al seu pare.

3)En aquest fragment del text de Tirant lo blanc, es pot observar com Tirant li declara el seu amor a la princesa Carmesina, la qual degut a la timidesa del cavaller, no sospitava en cap moment que era per ella per qui Tirant patia d'amor.
La princesa Carmesina, es queda sorpresa al veure que la imatge que surt en l'espill no es altra que la seva,i es queda meravellada de la manera tant subtil que ha fet servir el cavaller Tirant, per declarar-li el seu amor. Al final del text es pot apreciar, la aptitud que tenen la Viuda Reposada i l'Estefania, quant troben a la princesa Carmesina molt alegre amb l'espill a la ma.


2


1. Escriu un text de 200 paraules explicant la diferència entre el Renaixement i la Renaixença i en quins...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Catalan
  • Català
  • Catalán
  • catala
  • Català
  • Catalan
  • català
  • Català

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS