catala

Páginas: 4 (821 palabras) Publicado: 5 de octubre de 2014




NARCÍS MONTURIOL
I
FIGUERES


Narcís Monturiol va neixer a Figueres el 28 de setembre de 1819 i va morir el 6 de setembre de 1885 als 65 a la comarca del Barcelonés.

Va serenginyer, intel·lectual, impressor, editor, pintor, polític i inventor català, peró va destacar per la seva invenció del primer submarí tripulat i impulsat per una forma primerenca de propulsió amb un motorquímic anomenat ICTÍNEO.

Monturiol va néixer a l’Alt Empordà, en el si d’una família de menestrals, el seu pare era boter.
Inicià estudis de medicina a Cervera, que decidí abandonar i cursà lacarrera de dret a Barcelona, on es va llicencià el 1845. Però en lloc d’exercir la seva carrera, preferí dedicar el seu talent a l’activisme ideológic i, més tard, a la ciència i la tècnica.

Formà partdel nucli més actiu d’intelectuals catalans del moment. La seva amistat amb Abdó Terrades el portà a afiliar-se al Partit Republicà, a exercir de redactor d’El Republicano i a interessar-se pelsocialisme.

Uns anys despés, es casà amb la seva muller Emília i funda una impremta amb un amic.
Va publicar revistes i pamflets en els quals divulgava les seves idees radicals a favor del feminisme,el pacifisme i el comunisme.

El 1858 presentà el seu projecte en un opuscle titulat El Ictíneo o barco-pez. Va ser avarat al port de Barcelona el 28 de juny de 1859. El primer viatge tingué lloc el23 de setembre d’aquell any, al mateix port de Barcelona. Devant de molt públic, entre els quals hi havia accionistes, autoritats de la Marina i la premsa, va conseguir fer navegar el vaixellcompletament submergit durant dues hores i vint minuts, i fer-lo tornar a la superfície.






A partir de 1868 va retornar a l’activitat política. Com a membre del Partido Federal, fou diputat perManresa a les Corts Constituens de la Primera República Espanyola (1873) i, poc després, nomenat director de la Fàbrica Nacional de Moneda y Timbre. Càrrec que exercí durant els mesos que perdurà el...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Catalan
  • Català
  • Catalán
  • catala
  • Català
  • Catalan
  • català
  • Català

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS