Catala

Páginas: 3 (523 palabras) Publicado: 27 de febrero de 2013
El naixement del català
Amb el desenvolupament de l’ Imperi romà d’Occident desapareixen els lligams polítics amb Roma i els parlars neollatins seguirán evolucions particulars. El cristianisme ambuna forta implantació social será un factor molt important per a la romanització, en aquesta época les diferencies entre el llati vulgar i el llati clàssic foren molt importants perquè van tenir llocen un procés de retorn al llatí més literari. La consciència d’aquest distanciament va ser tan gran que van sorgir diversos noms per a designar qualsevol dels parlars romanics.
L’aparició del catalàa l’ecriptura
Les primeres mostres del català escrit de tret propis, apareixerà al segle IX i será enmig de textos redactats en llatí, es conserven fragments de les Homílies d’ Organyà (XII) o unsermonari occità que des del s.IX s’havia recomanat fer en la llengua parla que ja no era el llatí.
El català al segle XX
Al segle XX augmenta el nombre de publicacions en català i s’introdueix elcatalà a l’ensenyament, l’any 1906 té lloc el I Congrés Internacional de la Llengua catalana fruit del qual al 1907 es crea l’Institut d’estudis catalans. En aquest segle no només calia normalitzar lallengua en tots els ambits sinò que tambe calia establir-hi una normativa moderna. No será fins a començaments del segle XX amb l’obra de Pompeu Fabra i l’Institut d’EStudis catalans que s’assolirà lacodificació moderna del català. La secció filológica de l’Institut amb Pompeu Fabra al capdavant va publicar les normes ortografiques (1913) que van ser el primer pas per crear un estil lingüisticunificat, ja l’any 1917 Fabra va publicar un diccionari anomenat Diccionari Ortografic, pero que més endavant l’any 1932 sortí a la llum un altre diccionari seu que es va nomenar el Diccionari generalde la llengua catalana amb que es modernitzava el lexic catala, finalment l’any 1918 Fabra va publicar una gramatica catalana obra normativa de carácter basic.
La Gran Enciclopedia Catalana
La...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Catalan
  • Català
  • Catalán
  • catala
  • Català
  • Catalan
  • català
  • Català

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS