catalan

Páginas: 5 (1200 palabras) Publicado: 20 de marzo de 2013
DALTABAIX:
Personatges:
En Verí: És un home esquerp, feréstec, molt primitiu. Que actua de manera barroera. És el fill del Palau vell. A ser educat sota una mà cruel i esquerpa.
La Doloreta : És la dona del Verí. Joveneta, alta i prima, posat vergonyós i cabells castanys i esbulladencs. Ha d'aguantar a tota una família de porucs i primitius.
Quim: El fill petit del Vell Palau. També tosc iferéstec com la seva fajmília.
Vell Palau: Vell gros i majestàtic, nas de lloro i una flonja sotabarba. No feia més que llegir mentre prenia el sol. Egoista i sorneguer, que explota els seus fills, i amb molt mal geni.
Àvia Pastora: bondadosa, conscient del caràcter de la família Palau, se’n penedeix de la Doloreta.
Llombric: Nen petit i poca cosa.
Espai:
Aquest argument es desenvolupaen un poble rural, dividit en dues meitats: el barri de Dalt i el barri de Baix. En una casota negra i solitària situada en el primer esmentat, des de la qual es podia tafanejar els esdeveniments del barri de Baix. A la dreta cases, al darrere muntanyes i al davant horitzó sobre les cases de l’altre barri. El carrer major que s’estén per Orientada cap al torrent Per el fons una llarga baumad’aigua cristal·lina i fresca.
Argument:
Era una família d’homes bruts formada per dos germans molt toscs que treballaven com bojos i el pare, molt gandul, que des de petits els explotava. Un dia el Verí, el fill gran, sorprenentment es casa amb la Doloreta, una forastera. Amb els anys, la noia acaba consumint-se dins aquella casa fins que tingué un fill. Un dia el Verí estava provant la mula nova i elvell i el fill de la Doloreta miraven. El Verí, s’enfadà perquè la mula no li feia cas i li pren foc. La mula engegà a córrer, enduguin-se el Verí i el vell i trepitjant el nen. Tots tres moren i davant d’aquest fet la Doloreta quedà alelada i no feia més que plorar. El Quim la fa fora de casa, i es veu obligada a demanar caritat. I quan no s’havia on recollir-se l’àvia pastora l’acollia.EL PASTOR:
Personatges:
Ton: és un pagès que li agrada la seva terra i que no fa mal a ningú. Li agraden les cigales.
Nasi: és un pastor amb molta mala baba, només pensa en fer mal als altres.
Secundaris: la Rosa, la neboda i el Ferriol
Argument:
En Ton és un pagès que cuida la seva terra, i un dia la troba tota destrossada. Aquest acte l'ha realitzat en Nasi, un pastor sense cap tipusd'escrupols. En Ton, molt enfadat, decideix posar-hi figues amb hams, i en Nasi, quan hi torna amb les ovelles, aquestes queden ferides pels hams i els pastor decideix esperar el que li ha posat les figues. Al cap d'un dia en Ton va a veure si hi ha algú, però el que troba és en Nasi que el mata i el tira al riu.

LA VELLA:
Personatges:
la padrina del Manyo: és una velleta que ha sofrit unaembòlia i queda hemiplègica.
Secundaris: l'hereu, la jove, la mossa gran, el bordegassot, la nena, Baldiri
Argument:
Una vella pateix una embòlia i queda hemiplègica, un pagès la troba i la du a casa seva, allà es quasi abandonada, lamentant-se de que no s'hagués mort. Un dia pren foc la casa amb l'avia a dins, que no pot fer res.

L’EMPELT
Personatges:
El Noi: Era un bon home, no tenia cap malaintenció. Era un bon tirador. Més bo que el pa de la fleca. Quan va morir son pare fou l’hereu i se les va veure amb son germà qui cridà a judici per rebre la llegítima. Sentia vergonya.
El Petit: Era el germanastre del Noi, era l'extrem oposat a aquest, era un lladre i un bevedor irremeiable. Una mala pua. Quan tenia sis anys robava els dines del calaix de la botiga, i amb 13, l’empresonarenper haver anat a ganivetades en una taberna.
En Pau: El sereno amb el gec de les festes a sobre de les espatlles.
L'avi Ordis: Havia quedat viudo als 40 anys, amb un fill de 12 (Noi). Per avorriment s’havia embolicat amb la dona mes ximpleta del poble. Com a conseqüència del poc respecte que li guardava a la seva esposa difunta, va casar-se amb ella, i tingué un fill del pecat (Petit)....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Catalan
  • Català
  • Catalán
  • catala
  • Català
  • Catalan
  • català
  • Català

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS