catalan

Páginas: 11 (2534 palabras) Publicado: 22 de abril de 2013








TREBALL
D'EDUCACIÓ FÍSICA
(Primers auxilis)




Nom: Irene
Cognoms: Cabré CarrerasCurs: 1º Batxillerat
Profesor/a: Sonia

INTRODUCCIÓ

Els primers auxilis els podriem definir com l'asistència immediata que fa una persona la qual no és metge i no hi està especialitzada.
L'importancia quetenen els primers auxilis és que alguns tipus de lessions importants com ara hemorragies externes, la atenció immediata que rebin aquestes ferides (o que no siguin ferides) poden salvar vides o evitar un mal major del accidentat.
L'objectiu dels primers auxilis no és solucionar del tot el problema, sinò de posar-la en millors condicions mentre vingui l'ajuda dels profesionals en salut quenecesita.

El protocol d'actuació (PAS) que s'ha de seguir per als primers auxilis és el següent:

- Protegir: Quan es produeix un accident hem d'evitar altres, hem de posar fora de perill a les víctimes que hagin quedat desemparades. Protegir inclou a més avisar a la resta dels usuaris per que no hi hagi un mal pitjor.
- Avisar: Trucar immediatament al telèfon europeu d'emergències (112). Deuremestar tranquils al trucar, parlar amb calma. Després hi hauria temps per contactar amb els familiars.
- Socòrrer: No movilitzar als ferits, ni fer-li cap cosa que li pugui fer sentir pitjor. Si no tenim res clar del que farem simplement no ho farem, més que res per la pròpia seguretat de les víctimes.
Les normes bàsiques que s'han de seguir per atendre a la víctima són les següents:

1.-Conserva la calma, no has de perdre els nervis, això es bàsic per poder actuar de forma correcte evitant errors.
2.- Evita aglomeracions, poden entorpir en tot moment el socorrisme.
3.- Has de saber imposar, és precís fer-se càrrec de la situació i dirigir la organització dels recursos i posterior evacuació del ferit.
4.- No has de moure a la víctima fins no estar segur que es pugui moure sense riscde empitjorar la seva lesió. Però hi han situacions en que el moviment ha de ser immediat.
5.- Examina al ferit, es deu efectuar una evaluació primaria que consistirà en determinar aquelles situacions en que existeixi la posibilitat de la pèrdua de la vida de forma immediata. Posteriorment s'efectuarà la evaluació secundària.
6.- Tranquilitzar al ferit, els accidents solen estar espantats,desconeixen les lesions que sofreixen i necesiten a algú en qui confiar.
7.- Mantenir al ferit calent, quan l'organisme humà rep una lesió, s'activen els mecanismes d'autodefensa implicant, en moltes ocasions, la pèrdua de calor corporal. Aquesta situació s'accentua quan existeix pèrdua de sang, ja que una de les funcions de aquesta es la de mantenir la temperatura del cos.
8.- Avisa al personalsanitari.
9.- No medicar, això ho farán els metges.




PRIMERS AUXILIS

Hemorràgies. Quan es produeix la ruptura d'algún vas sanguini s'origina la sortida de sang del mateix, i aquest vessament sanguini és al que anomenem hemorràgia. Podem distingir varies clases d'hemorràgies:

1.- Externa, que poden ser segons la seva procedència:

- Arterials: Produïdes al trencar-se una artèria,que, com recordem, transporta sang oxigenada desde el cor fins als demés òrgans. S'observa sang de color vermell viu, sortida de la sang a cops coincidint amb els batecs cardiacs o pols.
- Venoses: Produïdes al trencar-se una vena, que es aquella que transporta la sang dels òrgans fins al cor.
- Capilars: S'observa multitud de petits punts sagnants que formen l'hemorràgia en sàbana.

2.- Nasal,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Catalan
  • Català
  • Catalán
  • catala
  • Català
  • Catalan
  • català
  • Català

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS