catalan

Páginas: 16 (3818 palabras) Publicado: 25 de abril de 2013
1.Ramon Llull. Intenció de la seva obra. Llengua
La intenció de l’obra de Ramon Llull era teocèntrica, moralitzadora i didàctica. Ramon Llull va escriure en quatre llengües per tal d’arribar a tots els públics:
En català per dirigir-se a un públic més ampli: el poble. Aquests eren incults i només coneixien les llengües vulgars.
En occità quan escrivia poesia trobadoresca.
En llatí quan voliadirigir-se a un públic culte.
En àrab per dirigir-se als grans savis musulmans.

2. Ramon Llull: el sentit de la seva obra
El sentit de la obra de Ramon Llull no era crear literatura només, sinó crear un corpus ideològic amb finalitat didàctica i moralitzadora. A l’hora també buscava convertir els infidels, és a dir, persuadir.
3. L'humanisme i la Cancelleria Reial
L’humanisme és un correntideològic i artístic provinent d’Itàlia en ple segle XIV a través d’alguns escriptors italians importants de la literatura occidental com Dante Alighieri, autor de la Divina Comèdia, Giovanni Bocaccio, autor del Decameró i Francesco Petrarca. L’humanisme suposa un retorn a l’antiguitat clàssica grecollatina i el rebuig d’alguns factors/aspectes de l’Edat mitjana.
La Cancelleria Reial va ser unorganisme burocràtic i polític molt important de l’època on es redactaven tots els documents oficials de la reialesa, la noblesa o l’estament eclesiàstic de la Corona d’Aragó. Va ser creada al segle XIII i a partir de finals del segle XIV va esdevenir un focus cultural molt important en el qual s’hi va arreplegar un grup de copistes per a la transcripció de llibres. Va tenir molta importànciaperquè va imposar una clara uniformitat lingüística per tot el territori en l’àmbit de la literatura.
4. Bernat Metge
Bernat Metge era un prehumanista, és a dir, que s’avança als seus temps perquè pertany al segle XIV i el corrent humanista sorgeix durant els segles XV-XVI. Pertanyia a la noblesa ja que gaudia de molts diners i privilegis perquè era un funcionari de la Cancelleria Reial, amb el càrrecde secretari reial de Joan I. Va ser empresonat per la reina Maria de Luna quan el rei Joan I va aparèixer mort en el bosc de Foixà. Poc després de sortir-ne va escriure la seva obra mestra Lo somni amb l’objectiu de guanyar-se el favor del nou rei Martí l’Humà. És un autor refinat i culte encara que amb tocs de sarcasme i cinisme.
5. Lo somni. Argument, tema i intenció de l'autor icaracterístiques d'aquest llibre.
Lo somni és la gran obra mestra de l’humanisme català. L’obra ens relata una nit de l’estada a la presó del protagonista en la qual se li apareix en somnis Joan I, que havia mort recentment. Aquest apareixia acompanyat per dues divinitats de l’antiguitat clàssica: Orfeu i Tirèsias. La intenció de Bernat Metge és clarament justificar-se davant el nou rei Martí l’Humà peraconseguir el favor i tornar a la Cancelleria Reial. Es divideix en quatre llibres:
1. Conversa entre B. Metge i Joan I sobre la immortalitat de l’ànima.
2. Joan I contesta les preguntes de B. Metge.
3. Parlen Orfeu i Tirèsias. Aquest últim en un atac contra les dones.
4. B. Metge respon l’atac de Tirèsias i critica els homes. El protagonista es desperta.
Veient la intenció que té Bernat Metge enescriure aquesta obra, aquesta es por considerar oportunista ja que buscava complaure el rei. Deixant de banda això, hi ha altres aspectes que fan d’aquesta obra una obra mestra:
La modernitat d’algunes idees: .
El culteranisme constant, propi dels humanistes: les idees que expressa són sovint ecos explícits d’autors grecs, llatins i italians.
El model de prosa: sintaxi complexa, llatinitzadai diferent a la de Ramon Llull
6. LA LITERATURA ALS SEGLES XVI,XVII i XVIII Per què es considera que durant aquest segles la literatura culta catalana pateix una davallada? Fets històrics rellevants
Durant els segles XVI, XVII i XVIII, període conegut com la Decadència, hi va haver una gran davallada general, de quantitat i de qualitat, de la literatura catalana culta perquè en aquesta època...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Catalan
  • Català
  • Catalán
  • catala
  • Català
  • Catalan
  • català
  • Català

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS