catalan

Páginas: 3 (684 palabras) Publicado: 1 de febrero de 2015
EL MITE DE LA CAVERNA:
Plató relata l’existència d’uns homes captius des del naixement a l’interior d’una fosca caverna. Son presoners lligats de cames i coll, de manera que es veuen obligats amirar sempre endavant, sense poder girar el cap. La llum que il·lumina l’antre prové d’un foc encès darrere d’ells.
Plató, per boca de Sòcrates, ens diu que ens imaginem un camí elevat entre elspresoners i el foc, on s’ha construït un mur per on passen uns homes que porten tota mena de figures que els sobrepassen, aquests homes a vegades enraonen i a vegades callen.
Els captius no poden veure resmés que les figures projectades pel foc a la paret de la caverna i mancats d’educació es pensen que les ombres són reals.
Per Plató ens convida a imaginar que un d’aquests captius comença arelacionar els sons amb les figures, i comença a veure que es pot treure les cadenes i que pot caminar i sortir.
Un cop hauria sortit, la llum del Sol l’enlluernaria i hauria de buscar ombres i les cosesreflectides a l’aigua; més endavant s’acostumaria a mirar els objectes i finalment descobriria la realitat i el que les coses són.
El tema del mite es l’educació, no l’ontologia.
Els objectes que hi hafora de la caverna representen la realitat i les idees, mentre que les ombres són les copies imperfectes de les coses del món tangible.
La llum representa el Bé, la Veritat i la Bellesa.
TEORIA DELA RAMINISCÈNCIA:
Segons aquesta teoria, l’home no aprèn res de nou, sinó que recorda el que la seva ànima ja sabia a partir del contacte amb el món exterior. Es justifica per l’impossibilitat dederivar un coneixement perfecte d’un esser imperfecte com és l’home.
METAFÍSICA. ARISTÓTIL.
És la ciència del Ser quant a ésser i dels atributs que li corresponen per sol fet de ser. El Ser és allócomú a tots. L’ésser es la realitat individual.
COSMOGONIA. ARISTÓTIL.
El cosmos es l’Univers, lloc on es produeixen canvis substancials i accidentals.
Va presentar un Univers etern, increat i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Catalan
  • Català
  • Catalán
  • catala
  • Català
  • Catalan
  • català
  • Català

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS