Catalanisme I Republicanisme

Páginas: 4 (945 palabras) Publicado: 12 de noviembre de 2012
CATALANISME I REPUBLICANISME

Nom : Wassila
Congnom: Ben El Basra
Curs: 2º Batxillerat
Tutora: Maribel



LA LLIGA REGIONALISTA:

El Desastre del 98 i el fracàs del govern deSilvela van acabar de desprestigiar els partits dinàstics, i la burgesia catalana els retira la seva confiança i fidelitat.
El discurs del catalanisme va agafant maduresa política i va ampliant les sevesbases social. S’anà imposant la tendència politeista del catalanisme, que volia participar en el joc polític i electoral del sistema. Així mateix es va consolidant la idea de que Catalunya had’assolir la seva autonomia política i participar activament en la regeneració d’Espanya.
El 1899 es crea la Unió Regionalista, format per personatges importants de la indústria i del camp català. Al 1900 ungrup escindit de la unió Catalanista, amb polítics com Prat de la Riba o Francesc Cambó formen el Centre Nacional Català, amb la intenció de participar a les eleccions. Un any després ambos bàndolsvan formar una coalició electoral amb la ‘’Candidatura dels 4 presidents’’, que va obtenir la seva elecció al Parlament de Madrid, desbancant per primera cop els candidats dinàstics. L’èxit electoralfa possible la fusió de la Unió Regionalista i del Centre Nacional Català en un nou patit, la Lliga Regionalista. El mateix any es convoquen eleccions municipals, i la Lliga Regionslista va presentarcandidats propis a Barcelona. També van presentar candidats els republicans, davant els candidats dinàstics.

SOLIDARITAT CATALANA:

La solidaritat Catalana ( 1906-1909) va tenir un èxit queprobablement va sorprendre la mateixa empresa. Aquesta agrupació electoral va ser un moviment unitari que recollia l’esperit catalanista de la Lliga Regionalista de Prat de Ribera, dels carlins, delsrepublicans nacionalistes i dels republicans federals (el rebuig dels partits dinàstics). L’agrupació no va durar més enllà de la Setmana tràgica (1909), a causa de la diferència d’interessos dels...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Orígens i consolidació del catalanisme
  • Crisi restauració i catalanisme polític
  • ORIGEN I DESENVOLUPAMENT DEL CATALANISME POL TIC
  • Renaixença I Catalanisme Politic Del Segle Xix
  • Orígens I Consolidació Del Catalanisme
  • Orígens i consolidació del catalanisme
  • Renaixença i catalanisme
  • El catalanisme

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS