Catalanisme

Páginas: 6 (1298 palabras) Publicado: 9 de enero de 2012
1.UNA NOVA CULTURA CATALANISTA
1.1. La persistència de la identitat catalana.
Al principi del segle XIX després d’un segle de la promulgació del Decret de nova Planta persistia a Catalunya un refús clar del procés de centralització administrativa.
Al començament del segle XIX el català havia pràcticament desaparegut com a llengua administrativa i de cultura. L’havien abandonat com a llenguad’ús públic i com a vehicle de comunicació escrita.
El català continuava viu com a llengua en la parla quotidiana , com a llengua escrita per a cançons i romanços tradicionals o llibres per a públic popular. La societat catalana va mantenir els seus costums i les seves tradicions, la seva manera de viure. Els catalans del segle XIX se sentien espanyols com a súbdits de la monarquia, tenienconsciència del seu particularisme dins el nou Estat Liberal.
1.2. La renaixença literària i cultural
La renaixença fou un moviment cultural iniciat a Catalunya vers la dècada del 1830 com a reivindicació de l’ús públic i cultural de la llengua catalana. Recuperació del català com a llengua culta marquen l’inici de la Renaixença, la llengua es va convertir en el símbol d’un moviment, necessitat de fer elcatalà no només una llengua parlada, sinó també un llengua de cultura.
L’any 1859 es va iniciar la celebració del Jocs Florals com una plataforma per promoure i difondre la llengua i la literatura catalanes. Llengua com a element principal de la identitat catalana. Filòlegs i musics es dedicaren a la recopilació de llegendes i cançons.
1.3. La Renaixença popular
En paral·lel a la Renaixençaliterària, es va desenvolupar un moviment cultural de caràcter popular, defensava la utilització del català “que es parla”.
Josep Anselm Clavé, abdó Terrades i Frederic Soler van ser autors de tarannà progressista , amb menys pretensions formals que els escriptors cultes i amb una projecció popular mes gran. Clave va contribuir a l’arrelament de català entre les classes populars, Terrades vaconnectar amb la tradició d’un teatre d’agitació política i Frederic Soler va revolucionar al teatre de caire caricaturesc i sarcàstic.
En la dècada del 1870 , hi va haver un apropament d’ambdós corrents de la Renaixença a fi de sumar esforços en l’impuls de la llengua. Els Jocs Florals es van popularitzar i van esdevenir una festa cívica i una plataforma de difusió de català.

2.INICIS CATALANISMEPOLITIC
2.1.Critica al centralisme
-Espanya : estat liberal, nació única, amb les corts com a uniques dipositaries de la sobirania nacional, basada en la centralització.
-La dècada Moderada(1844-1854): augment del centralisme , política d'ordre públic, van declara l'estat de guerra a Catalunya en diferents ocasions.
-Els catalans es mostraven descontents davant d’uniformisme cultural ireivindicaren el particularisme català.
2.2.Federalisme
-La dècada del 1840, va tenir un context de lluites politiques i socials, el federalisme es va iniciar de la mà dels republicans amb l'aparició del Partit Republicà Democràtic Federal que tenia el suport de la petita burgesia i el proletariat.
-Francesc pi i Margall, va garantir la plena participació dels ciutadans , l'exercici de les llibertats ,la protecció dels drets i la igualtat jurídica. Defensaven que l'estat federal espanyol havia de ser el resultat de la unió voluntària dels espanyols.
-Van signar el Pacte Federal de Tortosa, un acord per impulsar un estat Federal Espanyol que tingues en compte d’importància de la Corona D’Aragó.
-El republicanisme va fracassar i va perdre influencia.
-Pi i Margall va proposar la redacció d'unprojecte de Constitució de l'estat català dins de la Federació Espanyola. Dotava a Catalunya d'unes corts sobiranes i d'un govern amb amplies competències.

2.3. Valentí Almirall i el Centre català
-Valentí Almirall va ser un dels principals impulsors del catalanisme polític. L’any 1881 es va decidir a impulsar una acció política específicament catalana al marge del partits d’àmbit...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Catalanisme
  • Catalanisme
  • Catalanisme
  • catalanisme
  • Catalanisme
  • CATALANISME
  • Catalanisme
  • Catalanisme

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS