Catalanisme

Páginas: 5 (1048 palabras) Publicado: 5 de febrero de 2012
CATALANISME

 El catalanisme és un corrent cultural i polític que apareix a partir de la segona meitat del segle XIX orientat a preservar i promoure els valors propis i distintius de Catalunya: les seves tradicions, la seva cultura, la llengua catalana, així com la preservació dels seus drets i institucions. A més defensava un sistema d’autogovern i una política descentralitzada de l’estat.Al 1714 les tropes borbòniques van ocupar el territori de Catalunya i Felip V va dictar els Decrets de Nova Planta que van acabar amb l'autonomia de Catalunya i van abolir les institucions catalanes. Aquests fets van provocar la conscienciació política dels catalans, i va donar lloc al naixement del Catalanisme polític, que es va estructurar durant la segona meitat del segle XIX. Es potconsiderar que el Catalanisme polític va quedar definitivament concretat en 1892 amb la redacció de les Bases de Manresa.
Va ser el dirigent republicà Valentí Almirall qui va esdevenir el primer teòric de les aspiracions catalanes d’autonomia, el pare del catalanisme polític dins de la reconstrucció de l’Estat espanyol i, d’aquesta manera, una figura cabdal en la definició del catalanisme polític.Vicepresident del Club dels Federalistes i redactor de les Bases per a la constitució de l’Estat Català,  el fracàs de la Primera República reconduiria Almirall cap a posicions plenament catalanistes.
L’any 1879, Almirall va fundar el primer diari que estava totalment escrit en català, el Diari Català. El 1880 té lloc el Primer Congrés Catalanista on reclamen una escola en llengua catalana pertransmetre la cultura i la llengua. Dos anys després, al 1882, apareix el Centre Català constituït per Valentí Almirall. Al 1883 es reuneixen al Segon Congrés Catalanista on es redacta el Memorial de Greuges, primer acte oficial en català. El document és un escrit on es demanen al rei Alfons XII certs privilegis polítics.
Els membres del grup de La Renaixensa es van separar del Centre Català,degut als desacords sorgits amb Almirall durant el Primer Congrés Catalanista, i van crear la Lliga de Catalunya amb la qual van aconseguint el suport que buscaven. L’any 1888 la Reina regent visita Barcelona amb motiu de l'Exposició Universal aprofitant aquest fet redacten el Missatge a la Reina Regent demanant autonomia política per Catalunya.
Al 1891 es va fundar la Unió Catalanista, gruppolític format per la unió de sindicats i associacions  catalanistes, que no es va presentar a les eleccions a causa dels fraus electorals dels cacics i les tupinades. Unió Catalanista va redactar les Bases de Manresa al 1892, un programa d'autonomia política per Catalunya.
L’any  1899, Espanya es trobava en plena crisi, degut a la pèrdua de les colònies d’ultramar durant la guerra de Cuba de1898, i el govern trobà la solució en la pujada dels impostos. Els ciutadans es van negar a pagar els excessius impostos, manifestant-se en vagues i tancant les botigues. Les caixes van haver de tancar a causa de la revolta popular. Malgrat els esforços de les classes populars el govern va aconseguir posar en pràctica una dura repressió i el poble acaba pagant les taxes corresponents i tornant alsseus llocs de feina. Després d'aquest fet, es van formar dos nous partits polítics: el primer és la Unió Regionalista, que comptava amb el suport de la burgesia i els monàrquics; i el segon és el Centre Nacional Català el 1900, que és qui té el suport del poble. Cap dels dos partits va aconseguir tenir prou força per què un tenia la burgesia i els diners i l’altre el suport de la majoria de lapoblació popular catalana. Per aquest motiu van decidir unir-se constituint el 1901 la Lliga Regionalista que va guanyar les eleccions sense ser un partit dinàstic.
Al 1905 es funda el Centre Nacional Republicà, a qui s'uneix la Lliga Regionalista. És en aquest període quan sorgeix  Solidaritat Catalana, el primer gran moviment unitari català que va sorgir l'any 1906. Aquest moviment va unir...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Catalanisme
  • Catalanisme
  • Catalanisme
  • catalanisme
  • Catalanisme
  • CATALANISME
  • Catalanisme
  • Catalanisme

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS