CATALUNYA CONTEMPORÀNIA 2014 2015

Páginas: 5 (1235 palabras) Publicado: 22 de octubre de 2015
CATALUNYA CONTEMPORÀNIA:
“LA GUERRA CIVIL (1936-1939) COM A SÍNTESI DE LA CATALUNYA CONTEMPORÀNIA”

La Guerra Civil a Catalunya (1936-1939), com a paradigma del segles XIX i XX
Bé podríem dir que la història de la Humanitat es mou en diferents cicles històrics que en moltes ocasions es repeteixen. Alhora, convindrem a dir que molts episodis històrics concrets i específics s’erigeixen en una menade resum global d’un període. És des d’aquesta perspectiva que la present assignatura planteja l’estudi d’un escenari històric com fou la Guerra Civil Espanyola a Catalunya (1936-1939), com a paradigma de moltes de les problemàtiques principals del segle XIX i XX a Catalunya, Espanya i Europa. Dedicant les primeres sessions a situar les principals problemàtiques socials (obrerisme, relaciócamp-ciutat, creixement urbà i demogràfic), econòmics (industrialització, comerç) i político-culturals (catalanisme, anarquisme, republicanisme) que des de principis del XIX i fins al 1931 anirien afectant a Catalunya, ens situarem a l’inici de la II República per a introduir els motius de l’esclat de la guerra el 1936.
Des d’aquest palcoscenico reduït a tres anys i delimitat territorialment aCatalunya, podrem anar desgranant una sèrie de conflictes i tensions socials, culturals, identitàries, etc., que lluny de ser exclusivament catalans ens expressaran la seva universalitat. La Guerra Civil a Catalunya ens permetrà connectar el seu estudi amb la Rússia revolucionaria de 1917 i la posterior creació de la URSS, les Guerres del Vietnam (1946-1954...), les lluites dels moviment dels Sense Terradel Brasil o passant per l’evolució de les tàctiques militars (bombardeigs de Colònia i Dresden o Hiroshima). La Guerra Civil com a síntesi de les lluites del XIX-XX: catalanisme-espanyolisme, catolicisme-anticlericalisme, obrerisme-capitalisme, pagesia-col.lectivització, mitjans de comunicació de masses, etc.

Temari
Introducció. Context català, espanyol, europeu i mundial de 1936. La GuerraCivil com a debat etern. (NO HAY WEB, MIRAR EN LOS APUNTES)
La trama del cop d’Estat a Catalunya. El perquè del fracàs. El cop d’Estat i la intromissió militar en la política. (NO HAY WEB, MIRAR EN LOS APUNTES)
La formació del poder revolucionari a Catalunya. El perquè de la no assumpció total del poder per part dels anarquistes (CNT-FAI). El mite de la revolució com a trencament i referent d’utopia opor. (SÍ HAY WEB)
La creació del PSUC. Els grans partits comunistes del segle XX (del PCF, al PCI o el PCUS). (NO HAY WEB, BUSCAR EN LOS APUNTES)
La violència revolucionària anticlerical i antiburgesa. Repressió o necessitat? Dels primers mesos de guerra, a les txeques del SIM. L’exili català de 1936. El gran oblidat. El valor de les víctimes. Qui val més?
L’Afer Rebertés. La contrarevoluciónacionalista. Hi hagué un feixisme català.? Les trames ocultes de la història.
La mediació per a posar fi al conflicte a Catalunya. El pacifisme d’alguns catòlica catalanistes. Negociacions sorpresa.
La premsa i la propaganda. El Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya. El poder dels mitjans de comunicació
Els escriptors catalans i la Guerra. La implicació de la cultura en lapolítica. Els Fets de Maig de 1937. Una guerra civil dins una guerra civil.
La repressió contra el POUM i l’assassinat d’Andreu Nin. 1984 i George Orwell.
La Generalitat de Catalunya després dels fets de maig de 1937. La pugna amb el govern republicà. Les tensions identitàries Catalunya-Espanya al llarg del segle XX. Una història que ja cansa.
El món carcel.lari. Els camps de treball o l’intent dereconduir els delinqüents. La Fam i els efectes psicològics sobre els bàndols en guerra. Els bombardeigs de les ciutat o la guerra total.
El conflicte al camp. La gestió de l’avarícia o la imposició d’una idea.
La dona catalana durant la Guerra Civil. Millora circumstancial?
Els catalans de la zona franquista. Botiflers?
L’evolució militar de la guerra. La iniciativa dels franquistes.
La...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • mi 2014/2015
  • Tema 1 Història contemporània de Catalunya i Espanya
  • EnunciadoPractica MSW 2014 2015
  • RUTA DE MEJORA 2014 2015
  • Matricula 2014 2015
  • Historia 2014 2015
  • PROGRAMA 2014 2015
  • Uefa champions 2014-2015

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS