Catalunya Física. Geografía

Páginas: 9 (2061 palabras) Publicado: 13 de mayo de 2012
1. El territori i els recursos naturals

2.1 La configuració territorial
Catalunya destaca per les següents característiques: proximitat al mar mediterrani amb un litoral de 552 km, és molt divers, consta d’un territori muntanyós i poques planes i per últim els pendents del terreny que són superiors al 5%, és a dir són poc aptes per a la urbanització.

2.2 Les regionsfisiogràfiques
Com hem dit hi ha una gran diversitat de relleu, el que provoca juntament amb els diferents tipus de clima i vegetació a les grans regions fisiogràfiques de Catalunya. Podem diferenciar entre dues grans regions: Catalunya seca i la Catalunya humida.
* Alzinar( Catalunya seca)
Catalunya seca: escassetat de pluges, estius secs i calorosos i els hiverns secs i temperats. L’aridesaaugmenta de nord a sud i la vegetació és la típicament mediterrània amb l’alzinar com a bosc més representatiu. Es divideix en una franja litoral i una zona interior.

* Catalunya humida: major freqüència de pluges, la vegetació és caducifòlia com ara les rouredes, les fagedes, avets i boscos de pi negre.



Pi blanc (a dalt) i Alzina.

Dins la Catalunya seca trobem les següents regions:Regió de tramuntana: Nord de Catalunya ( des de les Alberes fins a les Gavarres), es caracteritza per la presència de dues grans planes litorals: el Rosselló i l’Empordà, separades per les Alberes. El tret climàtic és el vent de tramuntana, fred i sec. La vegetació és típicament mediterrània amb boscos de pi blanc, o de pi i d’alzina (mixtos).

Litoral Mediterrani: comprèn les serralades idepressions del sistema mediterrani (des de les Gavarres fins al riu Sénia), el clima és més calorós i sec cap al sud i predomina la vegetació mediterrània.
Roureda(a dalt) I Fageda (a baix) (Catalunya humida)

Altiplà Central: comprèn el sector de la Depressió central( inclosos la Serralada Prelitoral i el Prepirineu. La vegetació característica són les pinedes de pi blanc i matollar.Prepirineu: Comprèn el conjunt de terres al sud del Prepirineu axial, es caracteritza per altes muntanyes i valls encaixades, el clima és fred a l’hivern i temperatures elevades a l’estiu. Els boscos de vessants assolellats són de pi blanc, alzines i roures mentre que als vessants humits són de pi negre, roure i faig.
Continental: Comprèn les terres més interiors i planeres de Catalunya, el clima ésextremat amb estius xafogosos i hiverns freds amb gelades i boira, les pluges són escasses i la vegetació és de tipus estepari.
Estepa ( regió continental)


La Catalunya humida la podem dividir en les següents regions:
Regió Oriental: comprèn les terres de la Serralada Transversal (Pirineu- Serr. Litoral), el clima és mediterrani d’alta muntanya sense cap mes de secada i els boscos són densosi extensos, principalment d’alzinars, rouredes, fagedes i castanyerars.

Castanyer
Alt Pirineu: Comprèn les terres de l’Alt Pirineu, el clima és mediterrani d’alta muntanya, fred i humit, amb precipitacions importants; la vegetació alterna els boscos caducifolis (rouredes i fagedes) amb els perennifolis (pi negre).

Pi negre

2.3 Recursos naturals limitat
Minerals: el territoride Catalunya és bastant pobre, al llarg de la història han existit explotacions de minerals no energètics (ferro,plom, bauxita...) però o s’han esgotat són econòmicament inviables. El principal recurs miner no energètic és la sal potàssica i el energètic el carbó. També tenim Petroli, tot i que és escàs a les costes de Tarragona.
Roques industrials: les roques són destinades a materials per ala construcció i per a la fabricació de productes ceràmics (maons, teules, terrissa...)
Sòl: a Catalunya hi ha una gran varietat de sòl però els sòls aptes per a la agricultura són més aviat escassos a causa de l’extensió limitada de territoris planers. El sòl té diverses funcions:
a) Producció de biomassa (aliments, masses forestals...)
b) Regulació del règim hidrològic (infiltració,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Geografía en los íberos de Catalunya
  • Geografía física y Geografía humana
  • ´geografia fisica
  • Geografia Fisica
  • Geografia Fisica
  • Geografia fisico
  • Geografia fisica
  • geografia fisica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS