catalunya

Páginas: 5 (1161 palabras) Publicado: 18 de septiembre de 2013
TERRA BAIXA

Introducció i contextualització

L’obra de “Terra baixa” pertany a l’autor Angel Guimerà (1845-1924), un dels màxims exponents de les lletres catalanes a finals del segle XIX. La seva obra va ser estrenada el 1896 a Madrid, en castellà. No fou fins el 1897 que va ser estrenada en català a Tortosa. L’època d’aquesta obra fou la de la restauració borbònica a Espanya i a la delcatalanisme polític a Catalunya, on es començava a difondre el moviment literari del naturalisme. És una obra teatral de caire romàntic realista que trenca amb la regla de les tres unitats (espai, acció i temps) que perdurava fins aleshores es aquella època. Fou molt popular i de gran èxit a tota la península ibèrica, ja que va ser representada arreu d’aquesta.

Concreció del tema

El temaprincipal de l’obra és l’amor. Hi ha un triangle amorós entre la Marta, una noia que mai ha pogut ser lliure d’opinió i sempre ha estat sotmesa a les ordres del Sebastià, un home ric i amb poder, que estima a la Marta però que la fa casar amb en Manelic, un jove pastor humil i innocent, perquè no sospitin del seu matrimoni per conveniència amb una noia de família rica. Aquest matrimoni és simplement perpoder aconseguir diners per pagar deutes. Representa que la Marta ha d’aguantar casada amb en Manelic i que al cap d’un temps podrà tornar a estar amb en Sebastià. Però en Manelic, enamorat de la Marta, fa donar compte a la Marta que ha de ser lliure, que ha de deixar d’estar vivint lligada a un home que realment no l’estima. I aquest triangle amorós finalment es trenca quan Manelic mata a enSebastià per ràbia i la Marta se’n va amb ell.

Localització i interpretació dels recursos més destacats

Possiblement, un dels trets que caracteritzen l'obra de Guimerà, és l'ús de la llengua dels personatges. Els personatges no utilitzaven un llenguatge refinat, ja que no s'adequaria a l'espai escenogràfic de l'obra (la Terra baixa), sinó que utilitzaven un llenguatge amb la inclusió de termescol•loquials, castellanismes, formes verbals com vui, donguis o estimavi en lloc de les expressions populars o d'altres recursos lingüístics de l'àmbit popular i més propers al moviment del "català que ara es parla".

Sense cap mena de dubte, el personatge d’en Manelic és el que utilitza una llengua més diferent de la resta. Es fàcil confondre el seu parlar amb el d’un pastor del Pirineu, però elparlar d’en Manelic és una invenció de Guimerà.

Els trets romàntics de l’obra són clars ja que els sentiments es representen d’una manera molt passional. Guimerà, en el moment d’escriure l’obra, es sentia sol i rebutjat, i va reflectir aquesta situació i actitud en els personatges d’en Manelic i la Marta.

Al llarg de tota la història apareixen diferents personatges, però els més destacatssón els que formen el triangle amorós: en Manelic (el protagonista), en Sebastià (enemic de Manelic) i la Marta (la dona per la qual els dos lluitaran).

La Marta ha viscut tota la seva infància a Barcelona sent pobre. Als catorze anys la seva mare mor i la recull el company de la seva mare que li fa de figura de pare. Amb ell arriba fins a les grans terres d’en Sebastià, el qual els hi proposaviure i treballar en el seu molí i ells accepten. A partir d’aquell moment la Marta comença a tenir una relació amb en Sebastià. La Marta sap que aquesta relació sentimental no és correcta però el que la lliga a ell és la gratitud per haver-la acollit.

Durant l’obra la Marta és una noia de vint-i-quatre anys que és dèbil i inestable, però a mesura que l’obra avança la seva actitud canvia i elsseus sentiments evolucionen. La seva inestabilitat es veu reflectida en l’obra clarament perquè en alguns moments és amable i simpàtica i en altres tot el contrari; és agressiva.

Al principi de l’obra la Marta, que s’ha de casar per imposició amb en Manelic, és innocent i reservada. Finalment s’hi casa, ja que no sap fer res per evitar-ho. Durant tota l’obra la marta té una autoestima molt...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Catalunya
  • Catalunya
  • L'independéncia de Catalunya.
  • Aus De Catalunya
  • independencia de catalunya
  • origenes de catalunya
  • La Industria A Catalunya.
  • Modernisme a Catalunya

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS