Catalunya

Páginas: 2 (405 palabras) Publicado: 11 de agosto de 2010
Catalunya (Cataluña en castellà i Catalonha en occità) és un país[1] europeu de la Mediterrània occidental constituït com a comunitat autònoma d'Espanya. És situat a la costa nord-est de la PenínsulaIbèrica limitant al nord amb Andorra i França, a l'oest amb Aragó, al sud amb el País Valencià i a l'est amb el mar Mediterrani. Catalunya és la part més extensa del territori històric i cultural delPrincipat de Catalunya i de tot el conjunt de terres de parla catalana o els Països Catalans. Per diferenciar-la del territori històric, sovint es denomina comunitat autònoma de Catalunya. Amb unestimat de 7.364.078 d'habitants l'any 2008, és la segona comunitat autònoma més poblada d'Espanya, i agrupa el 51,55% de la població total dels territoris on el català és llengua pròpia.

Catalunya vaser una possessió de l'imperi Romà que va passar a mans dels gots i els alans el segle V. Els musulmans la van conquerir el 712, però en van ser expulsats de la riba nord del Llobregat a finals delmateix segle i el començament del següent amb el suport de Carlemany.[2][3] Amb el temps, els comtes francs van convertir Catalunya en un domini independent [4] i es van confederar el 1137 amb laCorona d'Aragó,[5] acabant la conquesta dels territoris musulmans de Catalunya el 1154.[6] La Corona d'Aragó es va unir a la Corona de Castella el 1476 i va conservar les seves institucions autònomes degovern fins a l'acabament de la Guerra de Successió Espanyola[7] el 1714, uns anys després del seu desmembrament per la cessió al Regne de França del comtat del Rosselló i part del de la Cerdanya.[8] El1978, va recuperar autonomia i es va constituir com a comunitat autònoma de l'Estat espanyol.

El Parlament de Catalunya, recollint el sentiment i la voluntat de la ciutadania de Catalunya, hadefinit Catalunya com a nació d'una manera àmpliament majoritària en el Preàmbul de l'Estatut d'autonomia. Tanmateix, la Constitució espanyola, en l'article segon, reconeix la realitat nacional de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Catalunya
  • Catalunya
  • L'independéncia de Catalunya.
  • Aus De Catalunya
  • independencia de catalunya
  • origenes de catalunya
  • La Industria A Catalunya.
  • Modernisme a Catalunya

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS