cataluña

Páginas: 2 (378 palabras) Publicado: 13 de abril de 2013
Respon de forma breu, clara i concreta, les preguntes següents:

1. Explica quins efectes econòmics i socials va tenir per a Catalunya, la Primera Guerra Mundial (1914-1918).
La Primera GuerraMundial (1914-1918) van tenir uns efectes socials i economics per a Catalunya de Hi va haver un increment extraordinari de les exportacions.
Y el augment dels beneficis empresarials i la disminució dela capacitat adquisitiva dels assalariats.

2. Identifica quin va ser el sindicat majoritari a Catalunya en el període 1914-1923 i quan es va fundar. Explica, breument, quin era el seu ideari oorientació ideològica.
El sindicat majoritari a Catalunya en el període 1914-1923 va ser CNT y el seu ideari son els principis de la autogestió, el federalisme y la ajuda mútua.
3. Explica quin vanser el detonant final que va provocar la vaga de La Canandenca, així com també les causes profundes (a més llarg termini) que van provocar aquest conflicte.
El detonant final que va provocar la vagade La Canandenca el mes de gener de l’any 1919, quan l'empresa Riegos y Fuerzas del Ebro SA. Introduí canvis en les condicions de treball del personal de facturació, fet que representà una disminuciódels sous dels jornalers. Donada aquesta situació, els treballadors van demanar suport al Sindicat Únic d'Aigua, Gas i Electricitat de la CNT.
4. Explica quines reivindicacions van plantejar elstreballadors de La Canadenca, quant temps va durar la vaga i quina resposta social va tenir. Quins pactes van posar fi a la vaga? Es van arribar a complir les promeses de la patronal?
Lesreivindicacions que van plantejar els treballadors de La Canadenca son; la readmissió dels acomiadats, introducció de millores salarials i l’establiment de la jornada laboral de vuit hores.
La vaga va iniciar-seel 5 de febrer de 1919 i va acabar el 17 de març.


5. Quines conseqüències polítiques va tenir la vaga i quina és la seva relació amb l'anomenat fenomen delPistolerisme?
Els empresaris catalans...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • cataluña
  • cataluna
  • Cataluna
  • La política de cataluña
  • historia de cataluña
  • El Español En Cataluña
  • La Decadencia en Cataluña
  • cataluña independencia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS