Català

Páginas: 4 (873 palabras) Publicado: 7 de enero de 2011
Llengua i literatura catalanes

El fragment que analitzarem pertany al tercer capítol de la novel·la La Bogeria escrita per Narcís Oller l’any 1898. Oller, escriptor català, va formar part delNaturalisme, moviment sorgit al segle XIX.

El text en sí, és una descripció subjectiva de l’Adela, germana d’en Daniel Serrallonga. És una pausa en la novel·la, on el narrador presenta el subjectemitjançant una sèrie d’adjectius amb connotació negativa per indicar-nos la falta d’intel·ligència de la protagonista en el fragment. La redacta de manera que va des de l’aspecte més general (figura,entorn, volum) fins a una descripció més detallada del seu aspecte físic. A més, respecte la novel·la, podríem dir que un dels objectius de l’autor en aquesta descripció és justificar la conducta d’enSerrallonga. La situació del retrat està després de la visita del narrador i el seu cosí tornant de cacera pels voltants de Vilaniu.

En quan a l’estructura, aquest fragment està dividit en tresparàgrafs tot i que no corresponen a la típica estructura “introducció-nus-conclusió”, és a dir, una estructura lineal.

És important incidir en l’aspecte de que Oller utilitza un narrador testimoni, perpoder fer la història més versemblant (tret de les novel·les realistes). A través de diàlegs, amb un llenguatge col·loquial, fins i tot castellanismes, anem descobrint la història, concretament,aquest encontre entre el narrador i les germanes.

Ens introdueix a la descripció amb una frase copulativa “ L’Adela era llunyera:”. Amb aquest adjectiu, pretén donar dues idees: la primera que l’Adelaés distant ja que l’acaba de conèixer i la segona, que guanya atractiu en la distància (“d’aquelles que fan goig de lluny”). Ens diu que té un atractiu sensual de conjunt per les seves formes i corbes.La seva pell es rosada i viva (“frescor esponjosa”), ho sabem pels adjectius que utilitza per elogiar l’aspecte físic de l’Adela. Segueix exaltant la seva bellesa nua a la vista (“ la feia...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Catalan
  • Català
  • Catalán
  • catala
  • Català
  • Catalan
  • català
  • Català

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS