Català

Páginas: 11 (2534 palabras) Publicado: 4 de febrero de 2015
ROQUES I MINERALS
1.LES ROQUES
Les roques són agregats d'un o més minerals en unes proporcions determinades. Cada roca té uns minerals fixos que la defineixen, anomenats minerals essencials, i a més uns minerals accessoris, que poden ser-hi presents o no, i que no en modifiquen la naturalesa.
Com que l'escorça terrestre es dinàmica i està en evolució continua, tant en superfície com enprofunditat, les roques també es van transformant les unes en les altres al llarg dels temps geològics. Segons el seu origen, hi ha tres tipus de temps geològics. Segons el seu origen, hi ha tres tipus de roques, totes relacionades entre si perquè , en variar les condicions a què es troben sotmeses, es transformen i es reciclen.
Roques ígnies: són roques endògenes, formades a l'interior de l'escorçaper solidificació del magma.
Roques metamòrfiques: són també roques endògenes, formades a partir d'altres roques a causa de les altes pressions o altes temperatures a l'interior de l'escorça.
Roques sedimentaries: són roques exògenes, formades a la superfície terrestre com a resultat dels processos d'erosió, transporti sedimentació, o bé de processos biològics.

Processos geològics externs: sónprocessos com la meteorització, l'erosió o la sedimentació, provocats per l'energia solar, i que causen la destrucció del relleu.
Processos geològics interns: Són processos com la formació de magmes, els sisme o l'orogènesi, provocats per la calor interna de la Terra, i que són responsables de la formació del relleu.



1.1 Les Roques ígnies: filles del foc
Les roques ígnies o magmàtiqueses formen a partir del refredament i la solidificació del material fos a l'interior de l'escorça, o el mantell superior, anomenat magma.
Segons l'origen, les roques ígnies es classifiquen en tres grups:
Roques plutòniques: són aquelles roques en què la solidificació del magma es lenta i te lloc en profunditat, en unes zones anomenades plutons, que son grans masses de roques ígniescristal·litzades a l'interior de la Terra. Entre les roques plutòniques acides, la més important es el granit. Entre les roques plutòniques bàsiques, cal destacar-ne el gabre.
Roques volcàniques: son roques que es formen quan el magma arriba a la superfície terrestre i surt a l'exterior en forma d'erupció volcànica; per tant, el refredament és molt ràpid, cal destacar-ne el basalt.
Roques filonianes:s'originen quan el magma s'obre pas cap a la superficie a través d'esquerdes i se solidifica en el seu interior.
1.2 Roques metamòrfiques: filles de la calor i la pressió
El metamorfisme és la transformació estructural i mineralògica de les roques que té lloc en estat sòlid (sense fusió), com a conseqüència de l'augment de la pressió i la temperatura. El resultat d'això són les roques metamòrfiques.Quan el que predomina es el factor temperatura, parlem de metamorfisme de contacte, i quan es el factor de pressió, de metamorfisme regional.
La classificació de les roques metamòrfiques es basa en a textura i composició . a causa de la pressió, els minerals de les roques metamòrfiques poden orientar-se i donar lloc a la foliació(textura que provoca que la roca es pugui trencar en superfícieplanes).
1.2.1 Roques sense foliació
Són el resultat de roques amb un mineral predominant afectades per un metamorfisme de contacte. Els seus minerals han recristal·litzat a causa de l'augment de temperatura, i han augmentat de volum. Son importants: el marbre i la quarsita.
1.2.2 Roques amb foliació
Són roques resultants del metamorfisme en què l'efecte de la pressió sobre els minerals provocafoliació.
Pissarres: Roques amb minerals invisibles a ull nu i amb marcada foliació(clivatge). S'han format per un metamorfisme regional de baix grau.
Esquists: són roques amb cristalls grans i foliació evident (esquistositat), on s'alternen bandes clares i fosques de minerals visibles a ull nu. provenen d'argiles afectades per un metamorfisme regional de grau mitjà.
Gneis: Són roques de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Catalan
  • Català
  • Catalán
  • catala
  • Català
  • Catalan
  • català
  • Català

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS