Catalán Base

Páginas: 13 (3174 palabras) Publicado: 23 de enero de 2013
Index

Tema 12: Introducció a la literatura i al comentari de text
Tema 13: Naixement de les literatures romàniques. Els trobadors.
20 oracions amb pronominalització































TEMA 12: INTRODUCCIÓ A LA
LITERATURA I AL COMENTARI DE TEXT


Llengua oral i llengua escrita: la literatura

Els humans ben aviat aprenem una habilitat percomunicar-nos, per que el llenguatge és inherent a la persona.

El llenguatge és podria dividir en bàsic (plors, etc.), simple (“tinc gana”, etc.) i, finalment, complex. El llenguatge humà és diferència de l’animal per que és infinit, la capacitat de creació és infinita.

L'escriptura mai no arriba a substituir a l'ús de la llengua oral però es pot enriquir fins a convertir-se en literatura.Se sol dividir en llenguatge oral i escrit. El llenguatge escrit es molt més treballat, complex i normalment es converteix en literatura, en art. Però, sí que és veritat que el llenguatge escrit mai podrà arribar a tenir l’ús de l’oral.

Una altra diferència és que la llengua escrita té normes més estrictes que el llenguatge oral, això és per dos motius; primerament, per fer-lo méscomprensible, i, en segon terme, per poder convertir-lo en instrument artístic.

Per tant, mentre que la llengua oral és simple, poc treballada i on la comunicació és immediata, la llengua escrita és molt més complexa i pot generar moltes classes de textos per comunicar missatges ben diferents.

Les regles de la llengua escrita: la retòrica i la gramàtica:

Les regles ja existien a la Grèciaclàssica, amb el nom de retòrica. El seu objectiu era aprendre a parlar be per persuadir a la gent. N’Aristòtil distingí dos arts en l’ús de la paraula; la dita oratòria, i la poètica, que és l’art de la creació literària.

l’oratòria va anar evolucionant “introduint-se” en ambients no-polítics, com, per exemple, la predicació i la literatura. Va ser en Quintilià que introduir les primeres normes al’oratòria, la gramàtica.


Una de les diferències entre la llengua oral i la llengua escrita, és que la darrera té unes regles més estrictes que la oral perquè serveix d'instrument artístic.

Aristòtil va distingir dues arts en l'ús de la parla: la retòrica, que és l'art del discurs oratori, i la poètica, que és l'art de la creació literària. També a Roma va tenir una gran importància l'oratòriapolítica.

Quintilià va establir les normes no sols de l'oratòria, sinó també de la gramàtica i de les regles que cal seguir per escriure bé

Definició de literatura:

la literatura és indefinible, té infinites definicions, incloent la que digué n’Agustí Bartra: “no és pot explicar; és”. Tenint en conta que la literatura és art, i que l’art és del més subjectiu, el que fan les correntsliteraris i estètiques és intentar marcar un paràmetres a l’art.

La literatura no admet una definició concreta. És comunicació i art, però a partir d'aquí podríem trobar tantes definicions de literatura com persones que n'han parlat, i triar-ne una altra seria limitar-ne el sentit, encasellar-la, empresonar-la.

Els gèneres literaris clàssics:

Els generes literaris s’utilitzen perclassificar les obres literàries segons la forma i el contingut que presenten. Aquesta classificació la varen fer els grecs a l’època clàssica. Sobretot, n’Aristòtil.

N’Aristòtil era un filòsof de gran importància que creà les pautes que s’hi han utilitzat fins al dia d’avui per la literatura i començà a classificar el que pareixia inclassificable, l’art.

Els tres gèneres dels quals deriven elsprincipals generes acceptats a l’actualitat que definir n’Aristòtil són; la poesia èpica, la poesia lírica i la poesia dramàtica.






Poesia i música:

La poesia no ha nascut per ser llegida, sinó per ser recitada o cantada. Aquest fet és destacable en la poesia grega. La música i el cant alegraven els moments de repòs dels herois.

Inicialment, va ser creada per ser llegida i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Preparación De Disoluciones Patrón Ácido-Base (Català)
  • català
  • Catalan
  • Català
  • Catalán
  • catala
  • Català
  • Catalan

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS