celulas

Páginas: 5 (1187 palabras) Publicado: 25 de noviembre de 2013




Semblances i diferències entre la Cèl•lula Animal i Vegetal
CÈL•LULA ANIMAL:
Presenta una membrana cel•lular simple.
La cèl•lula animal no porta plastidis.
El nombre de vacuoles és molt reduït.
Té centrosoma.
Presenta lisosomes
No es realitza la funció de fotosíntesi
CÈL•LULA VEGETAL:
Presenta una membrana cel•lulòsica o paret cel•lular, rígida que conté cel•lulosa.Presenta plastidis o plastidis com el cloroplast.
Presenta nombrosos grups de vacúols.
No té centrosoma.
No té lisosomes.
Parts de la cèl•lula animal:
Membrana Cel lular: És el límit extern de la cèl lula formada per fosfolípids i la seva funció és delimitar la cèl lula i controlar el que surt i ingressa de la cèl lula.
Mitocondria: diminuta estructura cel lular de doble membrana responsablede la conversió de nutrients en el compost ric en energia trifosfat d'adenosina (ATP),que actua com a combustible mòbil. Per aquesta funció que exerceixen, anomenada respiració, es diu que les mitocòndries són el motor de la cèl lula.
Cromatina: complex macromolecular format per l'associació d'àciddesoxiribonucleic o ADN i proteïnes bàsiques, les histones, que es troba en el nucli de lescèl.lules eucariotes.
Lisosoma: Sac delimitat per una membrana que es troba en les cèl lules amb nucli(eucariotes) i conté enzims digestius que degraden molècules complexes. Elslisosomes abunden en les cèl lules encarregades de combatre les malalties, com els leucòcits, que destrueixen invasors nocius i restes cel lulars.
Aparell de Golgi: Part diferenciada del sistema de membranes a l'interior cellular, que es troba tant en les cèl lules animals com en les vegetals.
Citoplasma: El citoplasma comprèn tot el volum de la cèl lula, llevat del nucli.Engloba nombroses estructures especialitzades i orgànuls, com es descriurà mésendavant.
Nucleoplasma: El nucli de les cèl lules eucariotes és una estructura discreta que conté els cromosomes, recipients de la dotació genètica de la cèl lula. Estàseparat de la resta de la cèl lula per una membrana nuclear de doble capa i conté un material anomenat nucleoplasma. La membrana nuclear està perforada per porus que permeten l'intercanvi d'material mòbil entre nucleoplasma i citoplasma.
Nucli: L'òrgan més conspicu en gairebé totes les cèl.lules animals i vegetals és el nucli, aquesta envoltat de forma característica per una membrana, és esfèric imesura unes 5 micres de diàmetre. Dins del nucli, les molècules d'ADN i proteïnes estan organitzades en cromosomes que solen aparèixer disposats en parells idèntics. Els cromosomes estan molt retorçats i embullats i és difícil identificar-los per separat.
Nuclèol: Estructura situada dins el nucli cel lular que intervé en la formació dels ribosomes (orgànuls cel lulars encarregats de la síntesi deproteïnes). El nucli cel lular conté típicament un o diversos nuclèols, que apareixen com a zones denses de fibres i grànuls de forma irregular. No estan separats de la resta del nucli per estructures de membrana.
centríols: Cadascuna de les dues estructures de forma cilíndrica que es troben en el centre d'un orgànul de les cèl lules eucariotes anomenat centrosoma. Al parell de centríols esconeix amb el nom de diplosoma, aquests es disposen perpendicularment entre si.
Ribosoma: Corpuscle cel lular que utilitza les instruccions genètiques contingudes en l'àcid ribonucleic (ARN) per enllaçar seqüències específiques de aminoàcids i formar així proteïnes. Els ribosomes es troben en totes les cèl.lules i també aquí a dos estructures mòbils anomenades mitocondris i cloroplasts. Gairebé totsfloten lliurement en el citoplasma (el contingut cel lular situat fora del nucli), però molts estan enllaçats a xarxes de túbuls embolicats en membranes que ocupen tota la massa cel lular i constitueixen l'anomenat reticle endoplasmàtic.
Membrana plasmàtica: La membrana plasmàtica de les cèl lules eucariotes és una estructura dinàmica formada per 2 capes de fosfolípids en què s'embeuen...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Celulas
  • Celula
  • Celulas
  • La Celula
  • Celula
  • La celula
  • La celula
  • Celula

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS