centrals nuclears

Páginas: 6 (1338 palabras) Publicado: 3 de noviembre de 2013
Centrals Nuclears




Erik Castro
1r BATX





INDEX



-Introducció
- Descripció de components i parts principals
- Funcionament
- Aplicacions
- Combustible utilitzat i zones d’on s’extreu
- Avantatges i inconvenients respecte altres centrals i altres combustibles
- Contaminació que produeix. Impacte mediambiental.
- Centrals més importants del més i les més properes, indicant les característiques més rellevants.
- Noves tecnologies i investigacionsrecents.
- Webgrafia i bibliografia









Introducció

L’energia nuclear es l’energia que s’obté dels canvis que es produeixen als nuclis dels àtoms, en les reaccions nuclears.
Les centrals nuclear son les central que utilitzen l’energia de la fissió dels àtoms d’urani i de plutoni per obtenir energia elèctrica mitjançant un reactor nuclear.
Components i parts mes importants
Lapart mes important de les centrals nuclears és el Reactor Nuclear.
Un reactor nuclear és una instal·lació capaç d'iniciar, mantenir i controlar les reaccions de fissió en cadena.
Els components essencials que formen un reactor nuclear són:
Combustible. Generalment compost d'urani en el qual tenen lloc les reaccions de fissió. Moderador. Fa disminuir la velocitat dels neutrons ràpids generatsen la fissió, mantenint la reacció. S'acostuma a utilitzar aigua, heli, grafit o sodi metàl·lic.
Elements de control. Permeten controlar en tot moment la població de neutrons i mantenir estable el reactor.
Refrigerant. Extreu la calor generada pel combustible. Generalment s'utilitzen refrigerants líquids com l'aigua o gasos com l'anhídrid carbònic i l'heli.
Blindatge. Evita que les radiacionsi els neutrons del reactor s'escapin a l'exterior. S'acostuma a utilitzar formigó, acer o plom.
Vas del reactor. És un recipient d’acer pur que conté una font de neutrons, per permetre la reacció en cadena, i el combustible nuclear.
Barres de control. Son unes barres que estan fetes d’un material que permet absorbir els neutrons. La seva missió es regular el nombre de fissions que es produeixenal reactor.
Funcionament
En una central nuclear, l'energia s'extreu del nucli d'àtoms per mitjà de la seva fissió, ja que en trencar-se desprenen l'energia d'enllaç a l'interior de l'àtom que uneix les partícules separades. La fissió nuclear és provocada de manera artificial i controlada. En aquesta, a un àtom d'un element químic de grans dimensions se li dispara un neutró a una certa velocitat,que trenca l'àtom (trencant el seu nucli, format per neutrons i protons enllaçats entre ells per enllaços molt energètics) en la qual es desprèn energia en forma de calor.
Per a obtenir energia en comptes de gastar-la, cal que les reaccions nuclears siguin reaccions en cadena. Així, encara que es necessiti molta energia per a posar en marxa la reacció, després no se'n necessita tanta per amantenir-la, i arriba un moment en el qual l'obtinguda és superior a la utilitzada. Per aconseguir això cal que l'element químic gran (en diem pesant, amb una elevada massa atòmica) sigui, a més, radioactiu. L'element que se sol utilitzar és un isòtop poc freqüent de l'urani.
Això es fa al reactor nuclear, on també s'hi fan passar tubs amb un líquid anomenat refrigerant, que s'encarrega de transportarla calor extreta de l'urani a fora del dipòsit, refredant-lo. Amb aquesta calor s'escalfa aigua fins que bull, i amb el vapor d'aigua a pressió es fan moure les aspes d'una turbina, d'aquesta manera hem transformat l'energia calorífica en energia mecànica. Llavors, el generador elèctric (o alternador) transforma aquesta energia mecànica en energia elèctrica.




Aplicacions
L'energia...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Centrals Nuclears
  • Tecnologia centrals nuclears
  • Las centrals nuclears
  • Centrals Nuclears
  • Centrals Nuclears De Catalunya
  • Seguretat de les centrals nuclears
  • Centrals de fusió
  • REACTORS NUCLEARS

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS