Cerebel

Páginas: 7 (1610 palabras) Publicado: 15 de febrero de 2013
T8: CEREBEL
Juntament amb els GB, el cerebel s’encarrega del control del moviment. Verifica si el moviment planificat s’està executant correctament i, sinó, el modifica. Rep informació de l’escorça associativa, premotora, dels receptors propioceptius, visual, auditiva i vestibular. Amb aquesta informació modula el moviment i la postura i manté l’equilibri.
El circuit més general és: Ctxcerebral escorça cerebel·losa nuclis profunds del cerebel tàlem Ctx cerebral. No es projecta l’escorça directament sobre el tàlem!

ESTRUCTURA
Escorça cerebel·losa
Part del cerebel que rep la informació, formada per plecs anomenats laminilles. Les fissures transversals que trobem a l’escorça cerebel·losa permeten distingir entre la vermis (regió central) i els hemisferis. Les fissureslongitudinals delimiten un lòbul anterior, lòbul posterior i lòbul floculonodular.
Dividim l’escorça cbelosa en:
* Cerebrocerebel (neocerebel): Part més nova evolutivament, regula les funcions més complexes. Rep informació principalment de l’escorça, que prèviament fa un relleu als nuclis del pont (TE). Format per les parts laterals dels hemisferis i el nucli dentat.
* Espinocerebel(paleocerebel): Rep aferències de la ME, amb informació propioceptiva principalment; participa en el control del to muscular. Format pel ctx del vermis + nucli fastigi i paravermis + nuclis globós i emboliforme.
* Vestibulocerebel (arxicerebel): part més primitiva. Rep informació dels nuclis vestibulars, que al seu torn la reben del vestíbul auditiu control de l’equilibri. Constituït pel ctx del lòbulfloculonodular + connexions amb els nuclis vestibulars.

Nuclis profunds del cerebel
Situats a la SB del cerebel. La informació de sortida ho ha de fer a través d’aquests nuclis.
* Nucli dentat: rep informació del cerebrocerebel
* Nuclis interposats (globós + emboliforme): info d’espinocerebel
* Nucli del fastigi: del vestibulocerebel
Les neurones d’aquests nuclis (excitadores) envieninformació a tàlem i ctx.

Peduncles cerebel·losos
Poden ser vies de sortida o d’entrada
* Superior: eferent
* Mig: aferent
* Inferior: aferent i eferent

Aferències
* Escorça cerebral (lòbuls frontal i parietal) envia informació a la protuberància, relleu als nuclis pontins i projecció a l’escorça cerebel·losa, entrant a través del peduncle mig
* Entrada a través delpeduncle inferior:
* ME: informació propioceptiva dels fusos neuromusculars. Molt important per la funció del cerebel, ajuda a mantenir la postura i l’equilibri durant el moviment
* Nuclis vestibulars: localitzats al TE. Reben informació del vestíbul de la oïda interna (nervi vestibulococlear) sistema auditiu té gran importància en l’equilibri
* Nucli de la oliva inferior: situat al BR,és la regió que filtra la informació del ctx cerebral i del propi TE. Dóna la informació al cerebel, que torna a donar info a ctx i TE. Aquest loop ajuda a la coordinació del moviment DURANT l’execució del mateix.
Eferències:
* Ctx motor: no directament, sinó a través dels nuclis profunds. Els feixos nerviosos surten a través del peduncle superior cap al tàlem, i aquest envia informació detornada al ctx.
* TE: envia informació a diferents nuclis nucli vermell, col·licle superior, nuclis vestibulars, formació reticular. Aquests retornen info a través del peduncle inferior.

HISTOLOGIA DE L’ESCORÇA CEREBELOSA
L’escorça cerebel·losa té tres capes, d’externa a interna:
* Capa molecular
* Capa de cèls de Purkinje
* Capa granular (al costat de la SB)

Capa molecularBaixa densitat cel·lular. Trobem les dendrites de les cèl·lules de Purkinje i dos tipus de fibres: grimpadores i paral·leles. Tipus cel·lulars:
* NEURONES EN CISTELL Interneurones
* Ocupen el primer terç de la capa, properes a la capa de Purkinje.
* Els seus axons embolcallen soma i alguna dendrita de les cèls de Purkinje formant un cistell
* Són inhibitòries: GABA
* CÈLS...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • CEREBELO
  • Cerebelo
  • cerebelo
  • Cerebelo
  • cerebelo
  • El Cerebelo
  • EL CEREBELO
  • cerebelo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS