cfuyguy

Páginas: 8 (1776 palabras) Publicado: 23 de mayo de 2014

3. EL TRANSCENDENT

11. Homo Religious
És l’ésser humà religiós des dels seus inicis ?
Al llarg de la història hem vist com l’ésser humà ha fet sempre pintures, rituals, etc. Relacionats amb la religió. Així que podem dir que els individus tenim en la nostra constitució la capacitat de buscar una dimensió espiritual amagada però present en el nostre interior.
1.Allò Transcendent
Déu ésl’objecte de creença de les religions. Tot i això totes les religions es refereixen a una realitat que va més enllà d’allò que podem veure i hi accedim a través de la nostra ment i les nostres vivències religioses.
2. La Fe
La paraula fe s’ha anat omplint cada vegada més amb més significats. Segons Xavier Mellioni la fe és un estat d’obertura, és a dir, una manera de veure la relitat animada perDéu i que ens facilita l’accès a la presència misteriosa. Això es tradueix en la sensació que hi ha alguna cosa que ho dirigeix tot i no estem sols.
3. L’Espiritualitat
L’espiritualitat produeix un canvi en qui la viu. Si el canvi no es produeix, no tenim espiritualitat. L’espiritualitat no va lligada a cap religió, sinó que prové de l’esperir, el nostre espai més íntim.
Raimon Panikkar ladefineix com la recerca del nostre jo més íntim. Per tant, la fe ens fa donar de tot allò de la naturalesa divina i l’espiritualitat ens fa crèixer.



4.Les Creences
Quan li donem mediacions expressives a la fe, aquestes queden traduides en narracions simbòliques i mitològiques que estan molt influènciades pel moment històric i el lloc geogràfic. I aquí és on trobem les diferents variacions enuna mateixa tradició religiosa. També podem considerar que tot el món artístic de símbols religiosos tambñe configuren el món de les creences. Tots aquest mitjans per representar les nostres creences són Transcendents, perquè perduren en el seu significat.

5. La Religió
Segons Ramon M. Nogués, les religions són « construccions culturals que coordinen » i que tenen com a finalitat la vinculacióamb la divinitat, que busquen l’esperit de comunitat, d’expressió i de tradició i que conformen una organització d’allò sentit, d’allò viscut i d’allò pensat. Aquells que van conformar la religió, van crear un camí on abans no hi havia res i les religions ara existents són les encarregades de mantenir-los i de guiar-nos en el pas del temps.
ACTIVITAT 1
1- Quin és el paper de les religions?
2-Quin és el significat del concepte “Obertura progressiva a la Realitat”?
3- Quina és la visió de la Realitat i Déu segons la idea del Retorn?
4- Què significa el concepte “plenitud de l’instant”?
5- Quin és el sentit de la imatge dels exploradors i els colonitzadors en relació amb l’espiritualitat i les religions (com a jerarquies institucionalitzades)?
6-Quina seria el triple criteri persaber si una religió és bona o bé podrida i neuròtica?
Una religió, segons J. Melloni, és adequada si condueix a tres grans obertures:
7- Seria negativa una expressió de la fe amb dubtes per part de la jerarquia?
























12. El Diàleg entre Religions i la Pau
La pau és la societat el que la felicitat és a l’home. El projecte de tota persona consisteix en larecerca de la felicitat que quan es troba en altres persones neix la pau. Un individu i una societat feliç són aquells que caminen pel camí de la pau.
La pau no neix sola, cal cercar-la, i la millor eina és el diàleg. Persones de totes les religions ja han realitzat aquest repte han deixat de fer guerra en nom de Déu per fer el món que segurament Déu somia.

1. Dialogar, Per què?L’excel·lència e l’ésser humà passa pel descobriment d’un amor cada cop més dintre d’un mateix que obra la persona als altres i al món, ja sigui des del camí de les religions o des dels no creients, l’altre és la inevitable oportunitat per aprendre a evolucionar i donar sentit i felicitat a la pròpia vida. En aquests temps en el que el món esta esdevenint global en tots els sentits és més important que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS