Charles chaplin

Páginas: 5 (1223 palabras) Publicado: 3 de febrero de 2015
Charles Chaplin (1889-1997)
Els pares de Charles Spencer Chaplin eren cantants i actors de varietats d'origen jueu que, al seu moment, van aconseguir un raonable èxit. Especialment la mare, Hannah Hili, filla d'un sabater, quina, graciosa i amb una agradable veu. El nen va néixer a les vuit de la tarda del 16 d'abril de 1889 al carrer londinenc de East Lane, Walworth. No era un bon moment per ala família. El pare, Charles, havia abandonat la llar darrere de la seva afició alcohòlica, i Hannah es va veure obligada a mantenir per si sola als seus fills Sydney i Charles. Estava en el cim de la seva carrera artística amb el pseudònim de Lily Harvey, però començava a fallar-li la veu. En 1894, durant una funció en Aldershot, la seva refilo es va trencar enmig d'una cançó. L'empresari vaenviar a escena al petit Charles, de cinc anys, que va imitar la veu de Lily incloent el defalliment final, per a gran diversió del públic. Aquest va ser el seu debut artístic.
El fracàs i la falta de diners van trastornar la salut mental de Hanna Hill, que va començar a donar mostres d'extraviament. Ella i els nens van passar a viure en l'asil del carrer Lambeth. Sydney i Charlie van assistir untemps a l'escola per a nens pobres de Hanwell, sofrint la seva severa disciplina i les burles dels nens més afortunats. En 1896 l'estat de Hannah va obligar a recloure-la en un sanatori frenopàtic. A l'any següent, Charlie es va unir als Eight Lancashire Lads (Els vuit nois de Lancashire), un grup d'actors juvenils afeccionats que feien gires pels pobles. Més tard va formar part d'altres companyiesambulants, ja professionals encara que molt modestes. En 1898 va morir el pare, mentre Charlie Chaplin era ja un expert actor infantil. En 1901, amb dotze anys, va representar el rol de protagonista en Jim, the Romanç of a Cockney, i quatre anys més tard va realitzar una gira amb The Painful Predicament of Sherlock Holmes. L'any 1906 va ser afortunat per al jove còmic. Es va iniciar amb uncontracte en el Casey Court Circus com una de les primeres atraccions, i va finalitzar amb un altre contracte per a la cèlebre companyia de pantomimes de Fred Karno, en la qual també actuava Stan Llorer.

Els començaments a Hollywood
Als dinou anys Charlie va viure el primer dels seus nombrosos i intensos romanços, en enamorar-se perdidamente de la jove actriu Hetty Kelly. Amb Fred Karno el futurCharlot havia perfeccionat i diversificat els seus notables recursos mímics, i el director ho va incloure en la troupe que realitzava una gira a París en 1909 i a l'any següent altra de sis mesos per Estats Units. Mack Sennett endevinava les possibilitats cinematogràfiques de la mímica més refinada i complexa de Chaplin, i quan aquest va realitzar la seva segona gira en 1912 ho va convèncer perquès'incorporés a la seva productora, la Keystone.

Charlie Chaplin va arribar a Hollywood en la primavera de 1913, i va començar a treballar al novembre. El 2 de febrer de 1914 s'estrenava la seva primera pel·lícula, Making a Living (Guanyant-se la vida, també coneguda com Charlot periodista). En aquest mateix any va rodar 35 films d'un rotllo (curts d'entre dotze i setze minuts de durada), escritsi dirigits per Sennett, el propi Charles o altres directors. Encara les seves caracteritzacions eren només esbossos del rodamón ingenu i sentimental que li donaria fama a tot el món, però com Chaplin interpretava en cadascun un ofici o situació diferent, els hi batejaria després com Charlot ballarí, Charlot cambrer, Charlot de conquesta, Charlot lladre elegant, etc. L'èxit va ser arrollador, i en1915 la productora Essanay li va robar a Sennett el seu estel per un contracte d'1.500 dòlars a la setmana. Xifra fabulosa per a un còmic de cinema mut, que en Keystone venia cobrant deu vegades menys.

Amb la Essanay, Chaplin va passar a escriure i dirigir els catorze films que va rodar aquest any. Tenien ja una durada de dos rotllos, una trama més complicada que introduïa tocs romàntics i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Charles chaplin
  • charles chaplin
  • Charles Chaplin
  • Charles Chaplin
  • Charles Chaplin
  • charles cháplin
  • charles chaplin
  • Charles chaplin

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS