Charles Fourier Història

Páginas: 4 (824 palabras) Publicado: 1 de mayo de 2015
Charles Fourier
Charles Fourier (Besançon, 7 abril 1772 - París 10 d'octubre de 1837) va ser un socialista francès de la primera part del segle XIX i un dels pares del cooperativisme. Fourier ser unmordaç crítica de l'economia i el capitalisme de la seva època. Adversari de la industrialització, de la civilització urbana, del liberalisme i de la família basada en el matrimoni i la monogàmia. Elcaràcter jovial amb què Fourier fa algunes de les seves crítiques fa d'ell un dels grans satírics de tots els temps.
Va proposar la creació d'unes unitats de producció i consum, les falanges ofalansteris basades en un cooperativisme integral i autosuficient així com en la lliure persecució del que cridava passions individuals i del seu desenvolupament; la qual cosa construiria un estat que deiaharmonia. En aquesta forma anticipa la línia de socialisme llibertari dins del moviment socialista però també línies crítiques de la moral burgesa i patriarcal basades en la família nuclear i en lamoralitat cristiana restrictiva del desig i el plaer i per tant en part al psicoanálisis.1 Així doncs , el segle XX va trobar interès en les perspectives llibertàries de quasi-hedonisme com lesd'Herbert Marcuse i la seva freudomarxismo, o les d'André Breton, líder del moviment surrealista. Així mateix va usar en 1837 la paraula feminisme, 2 i ja en 1808 argumentava obertament a favor de la igualtatde gènere entre homes i dones. Seguidors de les seves idees van establir comunitats intencionals com Reunió a Texas, Estats Units, i La Falange Nord-americana, a Nova Jersey, Estats Units, a mitjansdel segle XIX.
Étienne Cabet
Étienne Cabet (1788-1856), va ser un filòsof, teòric polític francès i socialista utòpic. Va ser el fundador del moviment icarià, va portar a un grup d'emigrants a fundaruna nova societat en els Estats Units. Publica "Viatge a Icària", on descriu una utopia comunista en el futur al davant del present capitalista (1842). Serà un llibre que arribarà a tot Europa, molt...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Charles Fourier
  • charles fourier
  • Charles Fourier
  • ROBERT OWEN Y CHARLES FOURIER
  • Ideas principales de charles fourier
  • socialismo utopico charles fourier
  • Charles Fourier
  • Charla De Historia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS