Chernobil

Páginas: 6 (1299 palabras) Publicado: 30 de marzo de 2013
TXERNÒBIL. (UCRAÏNA)
L'accident nuclear de Txernòbil (Ucraïna) va passar durant la nit del 25 al 26 d'abril de 1986 en el quart reactor de la planta. El 25 d'abril, a la 1 de la matinada, els enginyers van iniciar l'entrada de les barres de regulació en el nucli del reactor, refrigerat per aigua i moderat per grafit (que pertany al tipus que els soviètics diuen RMBK-1000), per dur a terme unaprova planejada amb anterioritat, sota la direcció de les oficines centrals de Moscou. La potència tèrmica en aquest cas baixa normalment de 3.200 a 1.600 MW.
Cap a les 23 hores s'havien ajustat els monitors als nivells més baixos de potència. Però l'operador es va oblidar de reprogramar l'ordinador perquè es mantingués la potència entre 700 MW i 1.000 MW tèrmics. Per aquest motiu, la potència vabaixar al nivell, molt perillós, de 30 MW.La majoria de les barres de control van ser extretes per tal d'augmentar de nou la potència. No obstant això, en les barres ja s'havia format un producte de desintegració, el xenó, que "enverinar" la reacció. En contra del que prescriuen les normes de seguretat, en una mesura irreflexiva, es van extreure totes les barreres de control. El dia 26 d'abril, ala una i tres minuts, aquesta combinació poc usual de baixa potència i flux de neutrons intens, va provocar la intervenció manual de l'operador, desconnectant els senyals d'alarma. A la una i 22 minuts, l'ordinador va indicar un excés de radioactivitat, però els operadors van decidir finalitzar l'experiment, desconnectant l'última senyal d'alarma en l'instant en què el dispositiu de seguretat esdisposava a desconnectar el reactor.
 El combustible nuclear es va desintegrar i va sortir de les beines, entrant en contacte amb l'aigua emprada per refrigerar el nucli del reactor. A la una i 23 minuts, es va produir una gran explosió, i uns segons més tard, una segona explosió va fer volar pels aires la llosa del reactor i les parets de formigó de la sala del reactor, llançant fragments degrafit i combustible nuclear fora de la central, ascendint la pols radioactiu per l'atmosfera.
L'accident nuclear va ser classificat com a nivell 7 ("accident nuclear greu") a l'Escala Internacional de Successos Nuclears (Escala INES). Encara que l'accident va tenir lloc per un clar error humà, cal tenir en compte els factors socials i polítics de la Unió Soviètica en aquell moment. La manca d'unaestructura social democràtica implicava una absència de control de la societat sobre l'operació de les centrals nuclears i d'una "cultura de seguretat". Possiblement, la por dels operadors a no complir les instruccions rebudes des de Moscou, els va portar a desmuntar els sistemes de seguretat essencials per al control del reactor.
Tampoc hi havia cap òrgan regulador de la Seguretat Nuclear queportés a terme amb autoritat pròpia i la inspecció i avaluació de la seguretat de les instal · lacions nuclears.
Conseqüències de l'accident nuclear de Txernòbil
El començament d'un incendi, que no es va aconseguir apagar fins al 9 de maig, va augmentar els efectes de dispersió dels productes radioactius, i l'energia calorífica acumulada pel grafit va donar major magnitud a l'incendi ia la dispersióatmosfèrica.
Dels productes radioactius alliberats eren especialment perillosos el iode-131 (el període de semidesintegració és de 8,04 dies) i el cesi-137 (amb un període de semidesintegració d'uns 30 anys), dels quals, aproximadament la meitat, van sortir de la quantitat continguda en el reactor. A més, es va estimar que tot el gas xenó va ser expulsat a l'exterior del reactor. Aquests producteses van dipositar de manera desigual, depenent de la seva volatilitat i de les pluges durant aquests dies.
Els més pesats es van trobar en un radi de 110 km, i els més volàtils van aconseguir grans distàncies. Així, a més de l'impacte immediat a Ucraïna i Bielorússia, la contaminació radioactiva va arribar zones de la part europea de l'antiga Unió Soviètica, i dels Estats Units i Japó. A...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Chernóbil
  • Chernobil
  • chernobil
  • chernobil
  • Chernóbil
  • Chernobil
  • Chernóbil
  • Chernobil

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS