Ciences del Món Contemporani

Páginas: 5 (1211 palabras) Publicado: 29 de septiembre de 2014
SALUT. MALALTIA. ESTILS DE VIDA
VOCABULARI
Logia: coneixement / teràpia: tractament
-Cardiologia: cor
-Pediatria: nens
-Hematologia: sang
- Endocrinologia: metabolisme (el metabolisme s’encarrega de que el sucre pugui arribar a les cèl·lules sense problemes)
-Oftalmologia: ulls
-Fisioteràpia: musculatura
-Neurologia: sistema nerviós del cervell
- Traumatologia: ossos
-Patologia:estudia malalties infeccioses,....
-Radiologia: rajos X, TAC,...
-Oncologia: càncer

UNA APROXIMACIÓ AL CONCEPETE DE SALUT
-Índex de massa corporal: IMC
IMC: pes (kg)/(altura)2
-Predisposició genètica: No vol dir que tinguem la malaltia segur, però tenim alguns caràcters genètics que fan més probable que la patim. Dependrà d’altres factors.
-Amenorrea: pèrdua de la regla (molt irregular).-Serotonina: hormona que disminueix els estats d’ansietat, sensació desmesurada de gana, somnolència,... dóna estabilitat i sensació de benestar.
-Obesitat mòrbida: Quan una persona té un IMC superior a 40kg.m-2, es considera que està afectada d’obesitat mòrbida. L’obesitat pot portar a moltes malalties, a part del que pateixen les articulacions.
-Cirurgia bariàtrica: consisteix en modificarquirúrgicament el trajecte gastrointestinal de l’aliment, sigui reduint la mida de l’estómac o bé fent un “bypass” a zones intermèdies de l’intestí.
-Laparoscòpia: practicar petites incisions i crear una càmera d’aire a l’abdomen, tècnica que permet una recuperació postoperatòria molt més bona.
LA OBESITAT
L’obesitat és una malaltia perquè les persones que en tenen no poden controlar la seva gana iaixò els provoca obesitat. L’obesitat pot ser també hereditària. Als malalts d’obesitat els falla el sistema d’autoregulació, que fa que els persones que son obeses no es sentin tipes perquè la informació no els arriba al cervell. Algunes malalties associades a l’obesitat són la diabetis, malalties cardiovasculars, malalties psicològiques i problemes amb les articulacions.



MALALTIES NOINFECCIOSES I ENGINYERIA GENÈTICA
LA DIABETIS
-Causes diabetis tipus 1: el pàncreas no fabrica insulina o la fabrica defectuosa. Per aquest motiu se l’han d’injectar cada dia. Té un origen genètic.
-Causes diabetis tipus 2: es produeix normalment en persones grans. La diabetis de tipus 2 no té un origen genètic, sinó que es desenvolupa causa de l’edat i del cos desgastat, però també a causa de l’excésd’hidrats de carboni i greixos.
-Insulina: sol ser fabricada pel pàncreas automàticament. És la clau de pas que permet que el sucre que circula a la nostra sang pugui accedir a les nostres cèl·lules.
-Insulina recombinant: és fabricada sintèticament per bacteris transgènics.
-Enginyeria genètica: consisteix en modificar la informació genètica d’un organisme per aconseguir un fi determinat. Enla diabetis es modifica per tal d’aconseguir un bacteri que produeixi la insulina que la persona necessita.
Pros i contres de les patents: l’empresa pot posar el preu que vulgui i anunciar-ho com vulgui, ja que és l’únic medicament d’aquell tipus. Per altra banda pot ser que l’empresa que ha fabricat el medicament posi un preu molt elevat al medicament.
L’exercici físic permet als malalts dediabetis tipus 1 cremar part del sucre. En les persones de diabetis de tipus 2 pot facilitar que aquest sucre que te dificultats per entrar, ho faci amb més facilitat.
CÈL·LULES MARE
Són cèl·lules que poden convertir-se en diferents cèl·lules especialitzades.
-Cèl·lules mare embrionàries: que es troben als embrions. Són pluripotents, que vol dir que poden donar qualsevol tipus de cèl·lula.-Cèl·lules mare adultes: situades a diferents teixits i només es converteixen en un tipus de cèl·lula.
-Clonar: una clonació és una còpia genèticament igual.
VOCABULARI
-Malaltia crònica: malaltia que és per tota la vida. Es pot tractar per no curar.
-Autoimmune: el teu sistema immunològic no reconeix les teves pròpies cèl·lules com a tals i les elimina.
-Dopatge: Ingerir qualsevol substància...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Ciences pel Mon Contemporani
  • Ciences del mon contemporani
  • ciencies del món contemporani
  • Ciencies del Mon Contemporani
  • Ciencies del món contemporani
  • Historia del mon contemporani
  • Ciencies per al món contemporani
  • ciencies al mon contemporani

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS