Ciencia Politica

Páginas: 7 (1545 palabras) Publicado: 10 de octubre de 2012
El poder retributiu: neix de la capacitat de repartir recompenses a canvi d’acceptació de les ordres (premis i recompenses i càstigs) . les relacions de poder retributiu més evidents a la societat moderna es donen a l’àmbit de l’empresa.
EVOLUCIÓ DEL PODER POLÍTIC MODERN: SOCIETATS
SOCIETATS ACÈFALES.
En economia: la societat acèfales viuen de la caça i la pesca, pura supervivència. No hiha excedent econòmic (produeix més del que necessita). Llavors no existeixen desigualtats entre
En societat: nòmada, poc complexa, molt basada en la família. Control social basat en el llinatge, la tradició i la dificultat de sobreviure en n medi hostil
En poder polític: escassament separat de la societat, poc jeràrquic, hi ha caps però estan sotmesos a la tradició igual que la resta delsmemebres.
SOCIETATS SEGMENTÀRIES
En economia: societats agrícoles, poc desenvolupades. Primers exedents econòmics, començen a apareixer les relacions de propietat i les desigualtats de riqueses.
En societat: sedentària, tribal però comença a contemplar vincles no-familiars. Estratificació social basada en desigualtats de riquesa i justificada i controlada per la religió, que esdevé un límit alpoder dels rics.
En poder polític: guanya una relativa identitat respecte la societat. El poder polítics s’estabilitza. Aparició d’elits polítiques basades en el llinatge, la riquesa i la tradició, i justificades per la religió.
CIUTAT-ESTAT
En economia: la base continua sent l’agricultura, però es dóna expanció de l’artesania i el comerç. Es clavisme.
En societat: urbanització, diferenciacióentre camp i ciutat. Els vinclesde llinatge i tribu es debiliten. Aparició del concepte de ciutadania.
En poder polític: major identificació de la polítca enfront de les altres esferes socials. Participació e3 la ciutadania al govern. Rotació de les magistratures.
IMPERI BUROCRÀTIC
En economia: similar a la ciutat-estat, però marcada per la necessitat d’empendre grans projectes que requereixend’alts nivells de coordinació: obres hidràuliques manteniment de fronters extenses…
En societat: composta per súbdits units per creences religioses i lleialtat a la dinastia imperial.
En poder polític: centralitzat en mans d’una dinastia governant, normalment legitimada per la religió i que executa el seu poder mitjançant un aparell burocràtic. (Disputes al palau).
FEUDALISME
En economia:agrícola, basada en la ruïna dels imperis per excessiva demanda del centre. Economia passa a ser de subsistència, disminueix el comerç i l’activitat econòmica es descentralitza. Burocràcia deixa de ser necessària.
En societat: marcada per la inseguretat, controlada per una aristocràcia de senyors feudals lligats pel vassallatge fins arribar al Rei. Gran influència de la religió.
En poder polític:descentralitzat territorialment, concentrat a nivell local en mans dels senyors. Contrapesos provinents de les ciutats i la religió.
EVOLUCIÓ DEL PODER POLÍTIC MODERN:
ELS PRIMERS ESTATS MODERNS
En economia: creixen les ciutats i amb elles el comerç. Disminueix importància d’agricultura i amb ella de senyors feudals.
En societat: es manté estratificació feudal però guanya pes la burgesia urbanai comercial.
Poder polític: el rei fa servir el poder de les ciutats per anorrear el poder de l’aristocràcia. Poder se centralitza i neix la burocràcia moderna. Estat s’independitza aparentment de la societat.
ESTAT LIBERAL
Economia: trànsit definitiu al capitalisme. Agricultura perd importància enfront d’indústria i comerç. Política econòmica de laissez-faire.
En societat: desapariciódefinitiva del feudalisme. Ascens de la burgesia i conflicte d’aquesta amb noves classes socials (mitjana, treballadora)
En poder polític: la burgesia acaba amb el poder absolut del rei. S’instaura Estat representatius amb poders limitats,controlat per la burgesia.
LA CRISI DE L’ESTAT LIBERAL
En economia: aprofundiment en l’economia capitalista. Segona revolució industrial. Comerç a escala...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • ciencia politica y derecho politico
  • Ciencias políticas
  • Ciencia politica
  • Ciencia politica
  • Ciencias Politicas
  • Ciencias Politicas
  • Ciencias Politicas
  • Ciencias Políticas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS