CIVILITZACIO ROMANA 1

Páginas: 9 (2203 palabras) Publicado: 26 de mayo de 2015
LA CIVILITZACIÓ ROMANA








1.- ELS ORÍGENS DE ROMA:
a) Històric:
- Ciutat fundada per pagesos i pastors llatins als turons propers a la riba del riu Tíber, prop d’una illa (Tiberina) i d’un gual que permetia travessar-lo.
- Per protegir-se dels enemics, etruscs (al nord) i grecs (al sud)es va edificar damunt set turons i es va tancar amb una muralla que els unia.
- Al principiels romans es dedicaven a l’agricultura i la ramaderia però, degut a la seva ubicació com a lloc de pas entre el nord i el sud es va convertir en un enclavament comercial important.
b) Llegendari
- Els bessons Ròmul i Rem, descendents de l’heroi troià Enees van edificar la ciutat al lloc on els havia alletat una lloba quan havien estat abandonats al riu en acabar de néixer.
- Ròmul va matar el seugermà Rem i es va proclamar primer rei de Roma (any 753 a.C.).

2.- ÈPOCA DE LA MONARQUIA:
a) Fase romana:
- El rei tenia màxims poders: administrava justícia, manava l’exèrcit i era el summe sacerdot.
- Governava amb l’ajuda d’un Senat, format pels membres de les famílies aristocràtiques.
b) Fase etrusca:
- Els etruscs, un poble del nord, van conquerir la ciutat i la van controlar durant elsegle VI a.C.
- Durant aquesta època es va urbanitzar Roma, construint ponts, aqüeductes, cases, temples de pedra, una gran muralla i el primer sistema de clavegueram.
c) Economia:
- La base fou l’agricultura i la ramaderia, encara que a la ciutat s’hi van establir molts artesans i comerciants..
d) Estructura social:
- Els primers pobladors de Roma s’agrupaven en gens, famílies que procedien d’unavantpassat comú, fundador de la ciutat.
- El grup reduït de famílies que pertanyien a una gens eren anomenats patricis, rics propietaris de terres que ben aviat van monopolitzar el poder polític i religiós.
- El grup més nombrós de la població eren els plebeus, els estrangers, pagesos, artesans i comerciants que no tenien drets polítics ni propietats territorials.
e) Causes del derrocament de lamonarquia:
- El domini etrusc de Roma va afavorir els plebeus.
- Els patricis van perdre els seus drets polítics i es revoltaren, provocant l’expulsió dels etruscs.










3.- ÈPOCA DE LA REPÚBLICA:
Després de l’expulsió dels etruscs, els patricis romans van introduir un sistema de govern aristocràtic anomenat república (cosa pública), molt semblant a la democràcia grega (limitada).
a)Distribució del poder:
- Durant la república el poder de la monarquia queda repartit entre tres institucions:
Comicis: reunió dels ciutadans romans en assemblea per elegir els magistrats, proposar lleis... Només els patricis hi podien participar.
Magistrats: exercien els diversos càrrecs de govern i eren escollits anualment. Els magistrats més importants eren els cònsols, que presidien el senat i elscomicis.
Senat: format per tres-cents antics cònsols, era el centre de la vida política de Roma. Ratificava les lleis i resolia els afers de política exterior i les finances.
- Durant dos-cents anys els plebeus van lluitar per tenir els mateixos drets que els patricis fins que van aconseguir el dret de triar un representant, el tribú de la plebs, per defensar els seus interessos.
- Més envant elsplebeus aconseguiren una compilació escrita i pública de les lleis de Roma (Llei de les Dotze Taules) i, posteriorment, l’accés als càrrecs públics.
- Per participar en la vida política s’havia de tenir fortuna pròpia, per tant era una oligarquia.
b) Estructura social:
- Els dos grups socials que es mantenen són els patricis, amb drets polítics, i els plebeus, que aconseguiren augmentar elsseus drets polítics i socials a les acaballes de la república.
- Durant les conquestes romanes apareix un nou grup social, els cavallers, plebeus que s’havien enriquit amb les guerres, el comerç i les finances.
- Apareix un nombrós grup d’esclaus, sense llibertat personal ni cap dret. S’encarregaven de fer les feines més dures al camp, les mines i lluitar com gladiadors.
- Els esclaus podien...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Civilització Romana
  • Romano ROMANO DIAPOSITIVAS 1
  • Romanos 1
  • Romanos 1
  • Romanos 1
  • Romano 1
  • Romano 1
  • tarea romano 1 1

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS