CL Edat Moderna

Páginas: 4 (983 palabras) Publicado: 23 de octubre de 2015
Els segles XVI i XVII (retrocés usos formals)
Després de la mort de Ferran el Catòlic (1516), la successió del seu nét Carles I suposa ja la unió definitiva de la corona catalanoaragonesa i lacorona castellana en un sol monarca. És una etapa en què la cort es trasllada definitivament a Castella, la qual cosa tindrà repercussions per a la llengua i la cultura catalanes, que entraran en unperíode de regressió del qual no es recuperaran fins al segle XIX.
• El procés de substitució lingüística
A l'entronització de la dinastia castellana i a la unió de la corona d'Aragó amb la de Castella,a finals del segle XVI, s'hi va afegir un altre factor de castellanització a l'acabament del segle XVI: el paper de l'Església, que s'inclinava pel castellà, i la cort, que també1.
(Termes dellengua minoritaria i majoritaria, i àmbit d’us)

No ens hem d'oblidar tampoc que als segles XVI i XVII Castella passa a ser una potència mundial. Coincidint amb els anomenats "segles d'or" de laliteratura castellana2 (segles XVI i XVII), els autors catalans se senten enlluernats i consideren que la seva llengua no és apta ni per a la literatura ni per a la cultura.
Mentre que el català eradesplaçat pel castellà en els gèneres cultes, la nostra llengua es va especialitzar en els gèneres populars i populistes. Era freqüent que un mateix autor redactés obres en castellà o en català segons elgènere emprat i el destinatari. De manera que, pel que fa a l'ús oral de la llengua al segle XVI, les Illes i Catalunya eren pràcticament monolingües, ja que les classes populars no entenien el castellà.Però, encara que el català seguia amb les funcions de llengua alta, el procés de substitució anava avançant cada vegada més.
Impremta: Producció literària castellana desplaça els literariscatalans.3

A mitjan segle XVII, França i Espanya es declaren una guerra (la guerra dels Trenta Anys) en què Catalunya esdevé camp de batalla. Amb l'enfrontament de la societat catalana contra el monarca...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Edat moderna
  • Tortures Edat Mitjana O Moderna
  • Edat moderna
  • Edat moderna
  • ADMINISTRACI N CL SICA O MODERNA
  • L4AC4 T Edat Moderna
  • Socials edat moderna
  • Las cl

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS