Clientelisme Polític

Páginas: 3 (670 palabras) Publicado: 26 de marzo de 2014

CLIENTELISME POLITIC

El clientelisme polític és un intercanvi extraoficial de favors, en el qual els titulars de càrrecs polítics regulen la concessió de prestacions, obtingudes a través de laseva funció pública o de contactes relacionats amb ella, a canvi de suport electoral.
En un sistema de clientelisme, el poder sobre les decisions de l'aparell administratiu de l'Estat s'utilitza perobtenir benefici privat; el patró —sigui directament un funcionari, o una altra persona dotada de suficient poder com per influir sobre els funcionaris— pren decisions que afavoreixen als seusclients, i que aquests compensen amb la perpetuació en el poder del funcionari implicat o del seu entorn. La relació pot enfortir-se mitjançant l'amenaça d'utilitzar aquesta mateixa capacitat de decisió perperjudicar a els qui no col·laborin amb el sistema. Resulta paradigmàtica, referent a això, l'habitual relació entre els principals mitjans de comunicació comercials i privats, i els principalspartits propers a qualsevol dels principals organismes de poder, fenomen particularment característic de sistemes amb forta consolidació o predomini de situacions de bipartidisme. En general, els sistemesclientelars apareixen on la necessitat d'integrar ràpidament un elevat nombre de participants a un sistema polític sense tradició organitzativa porta al desenvolupament de sistemes de mediació informalentre l'acció estatal i les necessitats de les comunitats.
En el clientelisme els béns públics no s'administren segons la lògica imparcial de la llei, sinó que sota una aparença legal s'utilitzendiscrecionalment pels *detectadors del poder polític; normalment es correspon amb figures penades jurídicament com a prevaricació o corrupció. No obstant això, existeixen pocs incentius perquè elsparticipants busquin acabar amb el sistema clientelar, ja que aquest es troba institucionalitzat —en el sentit sociològic del terme— com a patró regular d'interaccions, conegut, practicat i acceptat.
La...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Politic
  • Politic
  • Politic
  • politicad
  • Politic
  • Politic
  • politicaas
  • Politic

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS