Clima Mediterrani

Páginas: 3 (698 palabras) Publicado: 22 de octubre de 2012
CLIMA MEDITERRANI
El clima mediterrani és un clima de transició entre el clima temperat, el subtropical i tropical.
Es caracteritza especialment per la falta d’aigua durant la part càlida de l’any,és un clima amb pluges estacionals. A l’estiu no plou i a l’hivern pot arribar a glaçar.
El clima mediterrani és una barreja de clima temperat amb les característiques del tropical.
El fullatgedels arbres i arbustos es manté viu tot l'any, estalviant així una excessiva producció de material vegetal, molt costós de fer per estar ple de defenses. Aquestes defenses poden ser de tipus:
*Físic: fulles esclerofil·les, és a dir, dures i resistents a la deshidratació, agullons, pilositat…
* Químic: fulles aromàtiques, pudents o verinoses.
* Biològic: secretant substàncies peralimentar a petits insectes depredadors que mantenen lliure de plagues a la planta.
Aquestes defenses són estratègies desconegudes en el món temperat i que barregen les del món tropical humit i sec.
Elclima mediterrani presenta unes restriccions causades per a la vida durant l'època d'estiu. La manca de precipitacions conjuntament amb les elevades temperatures produeixen unes condicions de grandemanda d'aigua per a les plantes.
El potencial d'evaporació que presenta l'atmosfera és molt elevat. Qualsevol planta que no tingués cap mecanisme per aturar l'aigua que contenen els vasos conductors dela planta provinents de les arrels de seguida quedaria xuclada i dessecada. És per això que totes les plantes, no només les mediterrànies, tenen unes comportes que s'obren i tanquen anomenades estomes,i que es troben a totes les fulles. Són les boques per on la planta transpira, fotosintetitza de dia, i respira de nit (per manca de llum). Aquestes comportes en el cas de les plantes del nostreclima, estan molt ben regulades, i protegides d'una excessiva calor i dessecació per pèls i criptes (cavernes) que les posen al raser. Això fa que durant les hores més càlides i els dies més secs, els...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Mediterrani
  • El Mar Mediterrani
  • Pueblos del mar mediterranio
  • Naturales (bosc mediterrani)
  • paisaje agrario mediterranio
  • Clima
  • El clima
  • Clima

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS