Climes

Páginas: 14 (3368 palabras) Publicado: 16 de abril de 2012
CLIMA
La circulació de l’aire en contacte amb la troposfera (superfície de la Terra) es troba en zones d’altes pressions (anticiclons) i zones de baixes pressions (borrasques).
En un mapa del temps aquests camps de pressions ens representen per mitjà d’isòbares. Anticiclons: el baròmetre marca pressions superiors a 1015 Hpa. El temps és estable.
Borrasques: pressions inferiors a 1015 Hpa.Temps inestable.
Introducció: Situació de la Península Ibèrica
La Península Ibèrica es troba dins la zona temperada, prop del Tròpic de Càncer, entre 36ºN (punta de Tarifa) i 45º 47’ N (Estaca de Bares), a l’extrem sud-occidental del continent europeu i a la cruïlla entre Europa i Àfrica: afectació tant d’altes pressions tropicals com de masses d’aire polar. Estius influenciats d’anticiclonstropicals com el de les Açores i les masses càlides i seques del nord d’Àfrica. L’anticicló de les Açores és el principal centre d’acció meteorològica de la Península. És una massa d’aire tropical marítima que a l’estiu provoca temps càlid i sec. Les masses d’aire calent saharianes també aporten temps secs. A l’hivern provoquen pujades de temperatura (fins a 20ºC) i a l’estiu onades de calor (fins a40ºC).
També trobem intercanvis o reajustaments tèrmics entre les masses d’aire polar i tropical. Aquestes masses d’aire fred són d’origen polar marítim (Oceà Glacial Àrtic) i aire polar continental o siberià. Aquests xocs originen tempestes.
Pel que fa al Mediterrani occidental, a l’estiu es produeix molta evaporació a causa dels anticiclons subtropicals. I durant la tardor quan arriben les massesatlàntiques fredes, l’aire es condensa donant pluges molt intenses (gota freda).
Pel que fa al relleu peninsular, les terres interiors fora de la influència del mar fa que es comporti com un petit continent, amb clima sec i extremat.
Factors que intervenen en el clima
1. Latitud: la P.I. es troba en latituds mitjanes. Part temperada del planeta. Precipitacions i temperatures moderades.
2.Circulació de vents de l’oest: les zones temperades de l’hemisferi nord es troben en el cinturó d’altes pressions tropicals i baixes pressions polars; fet que determina el domini de circulació en superfície de l’oest.
3. Corrent en jet: els vents es reforcen en altura amb la presència del corrent en jet o jetstream (aire tubular i de gran diàmetre a molta altura originat pel contrast tèrmicentre masses tropicals, a uns 500km/h)
4. Les masses d’aire i els fronts: la P.I. es troba entre l’àrea d’acció del front polar, que és el límit entre l’aire càlid tropical i el polar fred. És una zona amb depressions i pertorbacions habituals. Segons l’època de l’any i la procedència dels centres d’acció de les masses d’aire podem trobar dos situacions:
* Estiu: massa d’aire tropicalmarina (aire càlid i humit) que entra a la P.I. ja que l’anticicló de les Açores està en latituds més altes a l’estiu.
* Estiu: aparició d’aire tropical càlid i sec del Sàhara.
* Des de la tardor fins la primavera el front polar descendeix al sud donant pas a l’aire polar del mar fred i humit de l’atlàntic nord (borrasques).
* A l’hivern també arriba aire polar continental europeu i avegades àrtic.
5. Posició geogràfica: la P.I. està situada entre dues masses d’aigua, l’oceà Atlàntic i la mar Mediterrània. Aquesta posició determina que hi hagi precipitacions importants a les regions del nord-oest peninsular, un contrast tèrmic acusat entre un oceà temperat i un mar càlid i la divisió de la Península en dos grans dominis climàtics: un d’atlàntic i un altre de mediterrani. Lainfluència de l’oceà, considerant el domini dels vents de l’oest, proporcionarà humitat i suavitzarà l’interior peninsular.
A més, cal tenir en compte la disposició del relleu: un gran altiplà central envoltat per serralades i dues grans depressions (l’altitud mitjana de la P.I. és de 660m sobre el nivell del mar). Tot el conjunt peninsular queda clarament inclinat cap a l’oceà Atlàntic, i per...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El clima
  • Clima
  • El Clima
  • Clima
  • climas
  • clima
  • El Clima
  • Clima

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS